Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Транзити на Нептун

Lotus

Галанкина О.А., открит урок

Зала: Кажете нещо за квадратурата на транзитния Плутон към наталното му положение?

Галанкина О.: При всеки човек на определена възраст се формира такъв аспект. Към момента Плутон се движи по-бързо, затова квадратурата към наталното му положение се формира около 40-та година, което е близо до второто възвръщане на Лунните възли. Това е период, който изисква от човека голяма концентрация. При всекиго ще засегне определена сфера на живота. Обстоятелствата се стичат така, че човек не може да се отпусне, постоянно се налага да взима отговорни решения. За някои хора това е кризисен период. Знам случаи, в които хора се сблъскват с представители на властта или попадат в конфликтни ситуации; в работата могат да възникват кризисни моменти. Ако при човека Плутон засяга повече семейните дела, може да се очакват семейни кризи. Най-важното е това, че в него протичат сложни психологически процеси, защото преминава през съответни житейски събития, които отстрани може и да не изглеждат като нещо трудно, но така или иначе се изисква голяма вътрешна концентрация, за да ги премине конструктивно. На вътрешен план се възпитава воля. Ако човек е преминал благополучно през този етап, той придобива сила и усещане, че може да се справя с много неща. Това са бавни аспекти, няма как да кажем подробности относно тях, предвид това, че ги разглеждаме извън контекста. Това са общи положения. Подробностите започват да се наместват, когато работим с конкретна карта и конкретен човек, който ни споделя какво за него е важно и актуално в дадения момент. Плутоновият аспект създава фон на събитието.

Зала: При мен, когато транзитен (тр.) Плутон направи квадратура към наталния (нат.) Плутон, който се намира в 8 дом, а тр. Марс беше във 2 дом, се образува Т-квадратура и на пътя стана катастрофа, но нямаше тежки последици. Това се случи, когато аспектът Плутон-Плутон тъкмо се формираше.

Г.О.: Това е, защото са се активирали съответните домове. Ние сме казвали, че аспектите на Марс и Уран действат предварително, когато аспектът едва започва да се формира. Също и при точен аспект може да се очаква да сработят. Когато в прогностичен метод започва да се формира даден аспект с орбис 5 градуса, се създава т.нар. фонова ситуация. Когато стане точен, започват непосредствените събития. Възможно е да сработва и мидпойнт между две планети. Ако дадена бавна планета е вече близо до куспида на натален дом, има орбис, в който се очаква събитие, а то не се случва, това означава, че тя „чака“ някоя бърза планета, която да се включи в аспект заедно с нея и нещата да се задействат. Бавната планета дори може да е подминала върха на дома, а бързата едва да го доближа, тоест куспидата е средна точка между двете транзитни планети и именно тогава се случва събитие, свързано с дома. Има събитие, а показателите в хороскопа не са точни по орбис. Например почива възрастна баба на родения, а Сатурн още не е пресякъл границата на IC, намира се няколко градуса преди нея. Но установяваме, че тр. Марс в този момент формира 135 градуса към върха на този дом. Затова по метода транзити е трудно да се прави събитийна ректификация.

Що касае Плутон, за разлика от Марс и Уран, той често дава събития на излизане от аспекта, т.е. когато е разходящ. Но може да се каже, че работи по време на целия период на орбиса.

Сатурн по същия начин. Усеща се през цялото време на орбиса, но събития може да има и на разходящ аспект.

Нептун покрива целия орбис - действа дълго и изнурително. Хубаво е, когато аспектът на Нептун е свързан с любов и романтика, тогава е приятно. Друго е, когато касае например периоди на алкохолен запой при даден човек, който не може да се спре. Ако формира опозиции, това може да са раздели – дълги и мъчителни.

Нека кажем за аспектите на тр. Нептун, който преминава по нат. Меркурий. Меркурий е интелектуална планета, свързана с контактите. Когато я застига Нептун, започват промени в съответната сфера: въображението се усилва, а концентрацията на ума се понижава. Проявлението може да бъде двояко. От една страна, ако паралелно се наблюдават аспекти, които касаят романтични отношения, този период ще протича много вдъхновено, човек ще има романтични мечти, може да се наблюдава усилване на творчески способности, особено свързани с писане. Ако роденият се занимава с изкуство, това може да е период на подем. Не е задължително това да се вижда на външен план. Усеща се мощен вътрешен импулс. Навестява го муза. За тези, които се занимават с точни науки, аспектът не е благоприятен: забравяне, объркани, загубени документи. Ако работите с пари, започнете да си записвате, може да има загуби.

В контактите човек може да има неясни, объркани ситуации, неоправдани очаквания, излъгано доверие. Ако са хармонични аспектите, запознанствата и общуването са приятни.

Съединението работи едновременно и като хармоничен, и като напрегнат аспект.

При хармонични аспекти на тр. Нептун към нат. Меркурий има усилване на творческите способности, ярки сънища с много символи. Благоприятно е да се изучават нептунови дисциплини: музика, живопис, психология, фармация. По време на напрегнат аспект, например квадратура, човек може за първи път да се заинтересува от такава материя. Както знаете, нехармоничните аспекти имат повече енергия и могат да пробият стена, ограничение, което е присъствало. Например психологията като тема за него е била затворена; знаел е за съществуването на тази наука, но това не го е засягало пряко. Но по време на квадратурата нещо в него се задейства, попада му книга и той разбира, че има интерес към това. След определен период се формира и хармоничният аспект по транзити и се появява възможност за сериозно изучаване.

Нат. Венера в аспекти с тр. Нептун – тук темата е ясна. Трябва да си от камък, за да не се влюбиш, когато тр. Нептун минава по нат. Слънце или Венера. Ако не е любов, значи човек успява да отклони тази енергия в друга посока. Всичко зависи и от възрастта. Човек може да се сдобие с дете или внук по време на такъв транзит, а взаимоотношенията с него ще бъдат необикновени. Ако например жена има четирима внуци и някой от тях се е родил, когато Нептун е преминавал по нат. Венера, той ще бъде нейната слабост, с него ще има по-силна връзка. Това е рядък транзит и понякога е свързан с голямата любов на човека, независимо от възрастта.

Ако по време на такъв транзит човек е женен и има съпружески отношения, това е период на освежаване на връзката: усилва се чувствителността, човек по-добре усеща емоционалността на другия, нюанси, свързани с потребностите на партньора, като има желание и способност да откликва на тях, което води до затопляне на отношенията. Подобни романтични истории може да има във всяка възраст, дори на 5 години и ситуацията да се развива в детската градина.
За хора на изкуството това е интересен творчески период. Не става дума за външни постижения, а именно възможност нещо да бъде усетено на вътрешен план.

Ако има други нюанси в проявлението, те ще бъдат свързани с дома, в който се намира нат. Венера: един ще си смени имиджа, друг ще направи козметичен ремонт в дома си, за да е по-уютен, изпълнен с мекота и нежност. Ако става въпрос за отношения с близките, човек успява да ги изглади и хармонизира.

Ако виждаме напрегнат аспект между нат. Венера и тр. Нептун, първо трябва да се провери какъв аспект има между тях в натала. Ако няма такъв или има хармонична връзка, тогава не се очаква голям негатив, който да идва от транзитния аспект между планетите. Просто може да е период на недоразбиране в партньорството, появяват се поводи за обиди, повишена чувствителност; човек реагира емоционално на филми, книги, открива в себе си емоционални реакции, които преди това не е проявявал.

Ако обаче в наталната карта аспектът е напрегнат, а също и транзитният е нехармоничен, това е период на сложни преживявания. В по-голямата си част случаите са свързани с любовни дела или с децата, ако с тях става нещо, за което човек се притеснява; с родителите също, ако аспектът засяга 4-10 домове. Тези вълнения могат да продължават дълго.

Ако нат. Венера има квадратура с нат. Нептун, когато тр. Нептун направи 90 градуса към наталното си положение (около 42- та година) ще се формира Тау-квадратура. Това е период на криза в партньорските отношения. Не е показател, който сочи, че отношенията непременно ще прекъснат, но, ако това е един продължителен брак, при партньора с напрегнатите транзити може да се яви нужда да започне да споделя всичките си обиди и недоволства, натрупани с годините. Тъй като те напират, поведението му започва да издава това състояние. Ако при партньора няма напрегнати транзити, той може и да не забележи съществена промяна в другия, но едва ли, защото, ако хората са дълго време в един брак, процесите между тях са синхронизирани. В неговата карта вероятно ще открием други показатели за криза в брака – някой Сатурн, който се разхожда по Венера или друго. И при двамата ще се вижда, че се намират в усложнена партньорска ситуация.

Най-неприятното в тази аспектна ситуация се получава, ако наталният аспект е с голям орбис. Едно е, когато квадратурата е точна в натала. Това означава, че за година-две транзитът ще отмине, защото ще обхване градуса и на двете планети. Ако орбисът обаче е широк (5-6 градуса), тр. Нептун ще квадратира първо към едната планета, а след време ще започне и към другата, в резултат на което ще се заформи продължителна и неопределена ситуация. След като се разпадне, човек ще се отърси от това състояние, което не е могъл да овладее.

Може да се каже, че това е период, в който роденият се чувства отстранен, откъснат от любовта, защото тя ни свързва с партньора, когото обичаме. Това е лепилото, което ни държи заедно. По време на квадратурите това лепило като че ли се разсъхва. Усещането е за неспособност да обичаш.

Зала: Как да отработим този аспект, за да преминем по-леко през този период?

О.Г.: Някои неща са свързани с ума, но други - със сърцето. Венера и Нептун имат общо със сърдечния пласт в човека. Иска ни се умът да управлява всичко, но често сърдечните дела трудно се поддават на контрол. Ако в отношенията има смисъл и жива основа, ако не са формални, тогава се запазват, но много зависи и от наталната карта. Ако между Венера, Нептун, Сатурн има нехармонични връзки, човек рано или късно ще изпадне в подобна сложна ситуация, може и не една. Може да претърпи раздяла, но има и друг сценарий – най-интензивната любов в живота да се случи именно по време на такива транзити на Нептун към Слънце или Венера. Човек се въвлича в любовни отношения, възлага големи надежди на тях, изпитва силни чувства, но всичко може да свърши с разочарование. Той може да преминава през родова програма, която се е включила, да има повторение на родов сценарий, който е бил неизбежен. След като премине през такава криза, той се освобождава и може да гради живота си нормално.

Тр. Нептун – нат. Марс. Вече казахме, че съединението работи отчасти като хармоничен аспект и отчасти като нехармоничен. То винаги се поиграва мощно. В женска често дава влюбеност. Когато аз се запознах с моя съпруг имах такъв транзит по наталния Марс в 5 дом.

В мъжка карта транзитът ще даде ефект върху дейността, с която той се занимава. Често може да се наблюдават сложни, нееднозначни и объркани ситуации: привлича безотговорни партньори, плановете му се рушат. В женска карта също са възможни подобни обстоятелства в професионалния живот: има желание за смяна на работата, но то не е много конкретно, работата ту върви, ту не върви, дейността не е постоянна или предвидима, на човека му се иска да напусне, да смени дейността, прави го, отива на ново поприще, на ново място, но и там нещата не са адекватни, неточни са, той не разбира какво трябва да прави, трудно му е да предвиди и организира действията си. Най-подходящото тук е да се довери на интуицията си. Пресметливите действия може да не се окажат правилни, а ако се действа по усет – да е подходящо. Може да има ситуации, когато човек е напуснал работа, пробвал се е на други места и после се връща към старото поприще. Виждала съм такива случаи, когато Нептун има връзка с Марс или в Солара се озовава в 6 или 10 домове и възникват такива обърквания.

Ако имате транзит на Марс по нат. Нептун, това е нещо, което не е за дълго, може да има кратка ситуация, свързана с работата например интриги, грешки.

Тр. Нептун по нат. Марс задейства определени способности, ако изначално са присъствали в човека. Например ако се занимава с пеене, танци, това е силен период, дори в натала аспектът да е хармоничен, а по транзити - нехармоничен, успехът няма да закъснее. Това е, защото Марс получава много енергия.

Ако и наталният, и транзитният аспекти са напрегнати, не се очаква да е лесно.

Ако засягат здравни домове, може да има обостряне на алергии.

Тр. Нептун – нат. Юпитер:  период на духови търсения, стремеж към откриване на идея, от която да се ръководиш занапред. Влечение към религия, философия, посещаваш групи по интереси.

На по-материално ниво този транзит може да дава размиване на целите, човек започва да се съмнява в нещо, в което е вярвал. За кариерата това може да е сложен период. Човек е объркан. Трябва да се изчака, за да се прояснят целите. Представата за това какво е успех се променя. 
При хармоничен аспект между нат. Юпитер и тр. Нептун в живота на човека може да идват много възможности, пътувания. 

Нат. Сатурн – тр. Нептун: Сатурн е основата на нашето съществуване. Например семейството е наша опора или работата, родителите също. Тр. Нептун започва да размива тази жизнена основа, да създава неустойчиви ситуации. Ако Уран застава върху Сатурн, това е бърза и критична ситуация, която подрива сигурната база - например уволнение, доколкото при Нептун в напрегнат аспект с нат. Сатурн се поражда период, в който сигурността се понижава, особено ако човек е на държавна работа. Например заплатата намалява, защото дейността на организацията става несигурна, не ви съкращават, но трудовите условия стават по-неблагоприятни, сипят се обещания, които не се изпълняват. Човек започва да се пита дали да напусне или да остане; има усещане за несигурност, почвата под краката му е нестабилна. Или например може да става въпрос за семейна фигура, бащата, който започва да се алкохолизира, т.е. вече не е източник на сигурност, не е опора на семейството. Моят баща си отиде от алкохолизъм след боледуване при такъв транзит, като аз имам квадратура между Сатурн и Нептун в натала. Най-сложните ситуации се формират, когато има конфигурации.

Ако има хармонични асп. между нат. Сатурн и тр. Нептун, това дава възможност по един мек начин да се промени обичайната жизнена ситуация.

Източник: https://www.youtube.com/watch?v=2tj00RpRhC4

Превод от руски ез.: Кристина Иванова

Предишна Транзити на Нептун Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework