Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Как да тълкуваме наталната карта по съвременен начин

Lotus

Доклад на Борис Израитель, изнесен на конференция на Московската академия по астрология в Москва през 2013г.  

М. Левин: Искам да Ви представя един не изгряващ, а високо издигнат вече астролог, който се казва Борис Израитель. 

Б. Израитель:  Когато се обяви темата на конференцията "Астрология в XXI век", аз седнах и започнах да мисля, каква ще да е тази астрология на XXI век и с какво ще се отличава от астрологията на предишния век. Парадоксално е, че в момента е модерна архаичната астрология. Превеждат се древни текстове. В САЩ Робърт Хенд зададе тази мода. Но и самият той впоследствие написа статия, в която казва, че новите техники трябва да продължат да се ползват. От друга страна е ясно, че когато настава преход, астрологията също трябва да се преобрази. Когато има преход, има и криза и науката може да направи възвръщане към изпробвани позиции, които са осветени от авторитети, но въпреки това да продължи да се движи напред.

Първото, което ми дойде на ум във връзка с това, че настъпва Ерата на Водолея, е, че трябва да има астрология, която да съответства на тази Ера. Разбираемо е, че по време на тази Ера астрологията ще се превърне от регистриращ инструмент в планиращ, във връзка с това, че Ерата на Водолея дава повече свобода на човека. Също така ми дойде на ум, че сега стана разпространено астрологията да се нарича ЕЗИК, разновидност на език, което също е в духа на Ерата на Водолея, имайки предвид, че езикът е средство за комуникация. Нека да помислим относно езика на астрологията. Между кого се осъществява тази комуникация? Между астролога и клиента, така ли? Според  мен комуникацията, която се осъществява, е между нещо висше и астролога. Хипотезата, че астрологията е разновидност на ЕЗИК за комуникация, води до това, че съществува висш разум. Наистина, информацията, която е отразена в хороскопите, е явно на по-високо равнище от човешкото ниво. По този начин, главната идея на моето изявление е в това, че всеки хороскоп, особено хороскоп на човек, представлява вид ПИСМО, написано от Висшия Разум към астролога. Тоест, определено разумно същество предава някаква информация през хороскопа, а астрологът трябва да я приеме и разшифрова. Това теоретично звучи красиво, но какъв е практическият изход? Нека да дадем пример.


Това е карта на един известен човек на име Джон. В Московската академия предполагам той е добре познат. Този човек е пише философски трактат с името Драматичната вселена, след това се занимава с преподаване, с издателска дейност, една от важните теми в живота му е просвещението. Може още много да се говори, но всички теми попадат в рамките на така поставения Юпитер в картата. Поглеждайки към Юпитер, виждаме, че той се намира в знак на своето изгнание и в дом на своето изгнание. Да погледнем светилата, които са източник на сила за останалите планети. Ако те бяха в Риби или в Стрелец, можеше да го разберем(тоест да има компенсация). Светилата тук са в знаци, в които Юпитер е много слаб.

Коментар от Левин: типичният неудачник.

Израитель: Да, типичен меркуриански тип. Когато виждаш такива карти, какви мисли ти идват на ум?

Първо, че не е правилно ректифицирана картата или рождените данни не може да са верни. Но тук, накъдето и да мръднеш, Юпитер по-силен няма да стане.

Второ: може да възникне идея, че ние не разбираме смисъла на дейността на този човек, не разбираме атрибуцията на философската просветителска дейност.

Трето: той е лъгал и вместо него някой друг е писал неговите трудове, а той само е получавал хонорарите си.

Четвърто: последната версия е, че ние всъщност не разбираме по какъв начин новото време ИЗМЕРВА СИЛАТА НА ПЛАНЕТИТЕ.

Струва ми се, в че последната версия има резон. Особено в рамките на тази метафора на КОСМИЧЕСКОТО ПИСМО.

Моментите, които отбелязахме: това, което се намира в знак на изгнанието, в дом на изгнанието, заточение по отношение на знаците на светилата, за този, който изпраща писмото, ТОВА Е НАЧИН ДА ПОСТАВИ АКЦЕНТ ВЪРХУ ПЛАНЕТАТА. Посланието е : ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ! По този начин изравняваме в статистиката правата на изгнанието с тези на владението и правата на падението с тези на екзалтацията.

Ако разгледаме старата афетика и вземем тази от времето на Птолемей, основен пункт е положението на планетата по знак. Като интерпретация всичко се е изграждало около това. Положението на планетата по знак се е наричало есенциално достойнство, тоест главно достойнство.  След това са се гледали акцеденталните достойнства, тоест случайните. Вече в по-новото време започнахме да придаваме по-голямо значение на такива акцедентални достойнства. Лесно е да дам пример, защото не рядко аспектите са по-важни от положението на  планетите по знак. Но въпреки всичко в афетиката, която и сега прилагаме, съществува пълно безредие. Бърка се силата на външното проявление със способността да се изразят планетарните качества на планетата, с благотворността на планетата. Всичко това е струпано в едно.

В този смисъл метафората за КОСМИЧЕСКОТО ПИСМО позволява да се сложи ред, тоест факторите от наталната карта да се разглеждат като АКЦЕНТИРАНЕ. Тоест няма нито нещо лошо в хороскопа, нито нещо хубаво, има акцентиране и отсъствие на акцентиране. Когато видим, че някоя планета е акцентирана, към нея вече добавяме и плюсовете, и минусите на факторите. При такъв подход Юпитер тук се оказва водеща планета. Юпитер има и плюсове в тази карта. Управлява МЦ и екзалтира знаците на АСЦ. Смятам, че това играе положителна роля за Юпитер. Въпреки че последните години наблюдавам, че ако планетата твърде силно е подчертана по негативен начин, ТЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ОПРЕДЕЛЕН ЦЕНТЪР  НА ПСИХИЧНА ЕНЕРГИЯ. Иска или не, човекът започва да се занимава с нея. Тя го въвлича в своите дела. Целият му живот се върти около тази тема, професия, дело.

Сега ще дам няколко примера:


Това е картата на К.Г. Юнг. Коя планета на пръв поглед ви изглежда водеща в тази карта? Изглежда, че това е Сатурн.  Намира се в своя знак в 1 дом и управлява 1 дом. Но нека кажем с какво е известен К.Г.Юнг? Той е психиатър и е открил колективното безсъзнателно. Това към коя планета се отнася? Нептун. Той отговаря и за безсъзнателното, и за медицината. Ако погледнем в картата Нептун е в Телец във 2 дом, той няма никаква сила тук. После гледаме квадратурата към Слънцето(аспект към светило), Слънцето се намира в дом на изгнанието на Нептун; Луната се намира в дом на изгнанието на Нептун, но Нептун управлява МЦ, има аспект към АСЦ и в крайна сметка събира най-много точки. Повече от Сатурн със сигурност.  

Сега ще видим картата на още един човек.


Той също демонстрира прилично поставен Сатурн, двете светила са в Козирог, а Сатурн е практически на АСЦ. Прави съвпад с АСЦ отстраната на 12 дом. Това е кинорежисьорът Федерико Фелини. За един кинорежисьор по-профилираща планета е Юпитер, защото той трябва да държи в главата си цялата идея за филма и с взора на една обща мисъл да обхваща големи пространства. Тук Юпитер е в Лъв в 11 дом, не притежава нещо особено, но по акцентиране със знак минус той излиза на първо място, по-силно от Сатурн.  

Следващата карта е на Джани Версаче.


Тук в традиционния смисъл Марс е най-силно поставен. Когато видях тази карта за първи път, аз бях сигурен, че има някаква грешка в изходните данни.  Щом човекът работи в индустрия, свързана с красота, се очаква е да има Венера, която притежава поне някакво достойнство. А тя тук е силно подчертана, но с акцент със знак минус. Това подчертаване със знак минус не е случайно нещо. В отличие от човека, при който има акцентиране със знак плюс, има разлики. Например случаят с Джон Бенет. Той е философ, но какъв? Той е окултен философ, нетрадиционен. Същото може да се каже и за Версаче по отношение на неговата Венера. Тоест неговата Венера е нетрадиционна.

Следващата карта е на моя любим писател А. Чехов.

Навремето за малко не се скарах с Феликс Величко по повод тази карта, когато ми я показа– АСЦ Скорпион и Марс в Скорпион в 1 дом. Казвам му: Вие да не сте изгубили ума си? Чехов е интелигентен човек! Това не може да е неговият час на раждане.

Наскоро излезе книга с всичките му писма, които е писал, е, наистина, АСЦ му е Скорпион. Има една история за него, когато в годините от гимназията всички младежи отиват да играят общи игри, а Чехов отива сам на гробищата, за да се пробва с восъчно топче да хване тарантула. Училищният му прякор е БОМБАТА. Марс в тази карта управлява не само АСЦ, но и Луната. Най-акцентираната със знак минус планета е Сатурн. Тази комбинация на подчертани Марс и Сатурн в картата дават характерното за Чехов изцеждане до последната капка.

Това е хороскоп на М. Монро.


Ако погледнете хороскопи на секс символи, техните Венери за акцентирани със знак минус 

Следва карта на Шон Конъри.