Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Зодиите и техните страхове. Левин М.Б.

Lotus

Оста ОВЕН - ВЕЗНИ

Това са противоположни знаци, които осветяват един и същи проблем от двете му страни. Това е опозиция "Аз и партньорът".  

В общуването идеалната атмосфера за Везните е малкият колектив(от един до пет човека), при това все познати, избрани хора, които са им емоционално близки.  Притежават изострена потребност както от хармония, така и от партньор до себе си. Най-големият им страх е от загубата му.

При Овните също има страх от загуба на партньор, но той е скрит.  Овенът обича да бъде сам, но има необходимост от някой, който да го следва. Идеалният за него вариант е да е начело на своя „отбор“.

Кое е най-важното нещо в партньора за него? Когато „сеньорът“ давал клетва, той не обещавал безропотно подчинение, а полагал клетва за вярност. Висшият символ, една от рицарските доблести  е да бъдеш верен на своя сюзерен(върховен сеньор на територия, крал, херцог, княз, който упражнява власт на зависещите от него васали). Думата преданост за него има абсолютно значение. Дори най-малката проява на емоции на партньора спрямо друг човек предизвиква у него напрежение и раздразнение.

Към сюзерена другите трябва да бъдат предани, за което той богато ще ги награждава с дарове от общите завоевания. Той е щедър и грижовен до момента, в който чувства верността на своите васали. Васали могат да бъде съпругата му, децата, по-широк кръг от предани хора. За него изневярата, измяната е нещо особено.

Пример: случай на Овен(Слънцето, Марс и Меркурий са в Овен). Той се разведе с жена си. На въпроса : „виждаш ли сина си?“, той отговаря: „Не, не се виждаме, той ме предаде. Как така те предаде? Поиска да остане с майка си“. Детето е на 3 години.  

Какви са опасенията на Овена? Това е страхът да не би да не е лидер. Страх го е, че някой ще потиска волята му. Какво представляват ограниченията? Това е нечия воля,  която не дава на човека свободно да се изяви.

Как действа Овенът? Ако при човека зоната на Овена е подчертана в картата, проблемна, то всяка изява на чуждата воля, на чуждата независимост и самостоятелност той ще приема като заплаха. Всякакъв вид инициатива, която изхожда от друг човек, среща желание у него да се отстрани или да окаже съпротивление. 


                                            


При човека зоната на Овена може да бъде проблемна в случаите, когато е прекалено акцентирана зоната на Везните. Когато зоната на Овена е празна и Марс, ако е слаб, то най-често човек се страхува от собствената си инициатива, собствената отговорност. Той демонстрира огромен инат, за да се съпротивлява срещу чуждото. Един от ключовите му проблеми звучи така: „ти ме потискаш“.

Всякакъв вид възражение отсреща се приема като потискане. Всякакво активно самостоятелно действие отстрана на друг човек се разбира като нещо опасно, като усещане, че ще го потиснат, защото той не възприема въздействието като възможност за сътрудничество, за предаване на инициатива.

На по-дълбок слой(добре скрит) Овенът се страхува да остане без партньор и решава ситуацията по своеобразен начин. Обръщали ли сте внимание как действат жените Овен? След първия развод те започват да избягват брака, защото не толкова се страхуват от самотата, колкото от загубата. Овенът смята, че по-добре е да нямаш нищо отколкото после да го изгубиш.

В този смисъл Везните предпочитат да притежават и да губят, въпреки че не обичат да губят в партньорството.  

Какъв е проблемът на Везните, които се намират срещу Овена?

Ако при Овена има страх, че ще го потиснат, то при Везните има страх от липса на взаимодействие. Въпреки че Везните се стремят към равновесие, както показва опитът, в някои ситуации, ако им е скъп партньорът, те му отдават инициативата си, ако той я желае. Потребността от взаимодействие при тях е много силна. Те имат необходимост винаги до тях да има някой. Диалог, контакт, взаимодействие, взаимообмен – това е  въздухът, който дишат.


Оста ЛЪВ - ВОДОЛЕЙ

Най-големият страх на Лъва е да изгуби себе си, собствената си индивидуалност. Това се проявява в желанието да бъде видим, забележим, за да изпъкне с нещо, защото има страх да се разтвори в общата маса. Той решава този проблем по свой начин: или се отстранява, за да създаде свое пространство, където да е цар, или се показва с яркост и позиция в центъра на събитията, за да го гледат всички.

Водолеят също обича да се отличава от другите. При него в това отношение има страх, както при Лъва. Двойката противоположни знаци като че ли хвърля сянка един на друг. Това, което не обича единият знак, в дълбините на душата го компенсира другият. На Лъва Водолеят му е необходим, защото му трябва сцена, аудитория. 

При Водолея има същия страх, но при него има едно съществено нещо, по което се отличава от Лъва - той се страхува да бъде посредствен. Желанието да се открои често го подтиква към оригиналност. Водолеят има огромна нужда от колектив и заедно с това страх да изгуби свободата си. Това е много противоречив и явно полярен знак.


                                            


Какво е положението при Лъва? Той също не обича да остава сам, но когато усеща, че не му дават  възможност за изява, се отстранява. Има потребност от група, в който да се изяви.

Най-големите му страхове са: загуба на индивидуалност, загуба на своята изключителност, загуба на себе си в масата. А загубата на независимост е най-големият страх на Водолея.


Оста РАК - КОЗИРОГ

Тук трябва да разбираме, че всички ние живеем в различни светове (нямам подвид многомерното пространство). Виждаме един и същи свят по различен. Има истински свят, който е  моят свят, аз го смятам за свой. Освен него има още и чуждо пространство, което малко ме интересува. За един Козирог светът е цялата държава, за друг – неговата работа, кръгът на познатите му, за трети - семейството, домът. Козирогът обича да структурира своя свят. Когато в структурата му прониква чуждо въздействие, което я руши, за него това е много неприятно. Страхува се, че в неговия свят ще настъпи хаос, ще бъде нарушен редът. Под ред имам предвид не чистота и реда в дома, а ред като наличие на някаква организация на нещата.

Например, ако Козирогът е силно свързан с дома си, ако някой размести мебелите в стаята му, това ще предизвика противостоене, силен конфликт, дори шок.  

От какво се страхува Ракът? Той не се страхува, че вътрешният му ред ще бъде нарушен. Ракът усеща себе си като много по-голям, отколкото е, затова не можеш да го достигнеш отвътре. Колкото и да се опитват да го изнуряват, някъде дълбоко в него ще остане нещо, което е само негово. Той не се страхува от външни проникновения и често имитира, че  е нещастен, слаб и т.н. Ракът има изключително висока психическа устойчивост и е способен да оцелява дори при най-големи конфликти. Умее да структурира емоционалното пространство. Гради собствен емоционален свят. Във връзките не му е важна формалната страна, а съдържателната. Всички хора, които се намират в неговото близко пространство, са част от него. Затова, когато някой излиза от него или когато взаимоотношенията с някого се променят, той приема това по подобен начин както Козирогът, когато някой му размести мебелите или пък не изпълни служебното си обещание. Ако при Рака се случи крах на емоционална връзка, тогава се руши и неговият свят. Светът на формите, на формалните взаимоотношения при него е много разхвърлян за сметка на това, че той се стреми да внесе ред в друг слой  - този на взаимоотношенията. Стреми се да ги управлява.


                                                


В този свят на емоционални взаимоотношения Ракът не обича непредвидени ситуации. Това, че хладилникът ще бъде празен, не го плаши. Нормалният, здравият Рак не се страхува нито от глад, нито от това да губи при някакви обстоятелства. Той притежава способността да се впише в почти всякаква психологическа обстановка. 


Оста ДЕВА - РИБИ 

Един от най-големите страхове на Рибите е, че някой ще ги накара да бъдат нещо определено.

Те не обичат да поемат отговорност за други хора. Винаги искат да пазят свободата си, но не свобода от водолейски тип, а възможността за промени.

По интересен начин преодоляват желанието си да избегнат отговорности. Могат да ви обещаят хиляди неща, но никое от тях не взимат на сериозно. Не обичат, когато по отношение на тях има „трябва“. Не могат да търпят скалъпени и насадени  спрямо тях външни форми. Предпочитат по своя субективна система да организират вътрешния си свят.  Притежават собствен мироглед, своя етика, свой морал, свой език, в който думите са същите, а значението е различно. Затова хората често не ги разбират.

Най-големият страх на Рибите е от определеност, която е насадена отвън под формата на отговорност или нещо друго.  

Какво се случва при Девата?

Тя вижда света детайлизирано, диференцирано и много конкретно. Поради тази причина невинаги може да види перспективата, но това не се отнася до нейния страх. Девата притежава изострено чувство на вина, готовност да бъде виновна. Това е безсъзнателно очакване на своята вина и грешки. Затова много лесно приема вина, насадена отвън, но има  добро защитно средство - става агресивна чрез речта си, започва да спори. Така се опитва да защити себе си.

Девата е готова да бъде виновна и същевременно се страхува от това.

За нея понятието отговорност е изострено.

Темата за отговорността, която върви по оста Риби – Дева, и в двата знака е изострена. При Рибите това е болно място.

По оста Овен - Везни върви волята. По оста Лъв - Водолей е индивидуалността. По оста Рак - Козирог е структурата. По оста Риби-Дева - отговорността.

Характерно за опозицията Риби-Дева е темата за греха и виновността. Понятието за първородния грях е ярко проектирано в епохата на Рибите. Преди това акцентът върху първородния грях никога не се е поставял. Цялата епоха на Рибите, цялата философия и идеология на бялата раса минава през идеята за първородния грях и неговото изкупление.

Най-болното място, където най-лесно може да засегнеш, натиснеш, притиснеш Девата, е това да започнеш да я обвиняваш в нещо или да имаш към нея претенции.

По същия начин е и при Рибите. Те могат сами, ако пожелаят, да държат на думата си, но опитайте да имате претенции към тях, чрез които да ги обвините в нещо или да установите за тях външна рамка на поведение.

Оста Риби-Дева е вина и задължение. 

В какво е силата на Рибите и Девата? В способността да поемат върху себе си определени тежки обстоятелства.                                          


Такъв човек тегли товар, поема на плещите си задължения и отговорности, при това доброволно.

Силата на Рибите е в умението да създадат свой затворен вътрешен свят, дори спрямо  един-единствен човек. Рибите не желаят да установят граници за себе си.

Тяхната неопределеност е особена сила. Стараят се да избегнат всякаква форма и при това успяват да съхранят самотъждествеността и да останат себе си извън всякакви външни форми.


Оста СТРЕЛЕЦ-БЛИЗНАЦИ

Основната сила на Стрелеца и основното качество е в избирателността.

Способността да имат посока, тяхната целеустременост е следствие от избирателния подход към света. Те могат добре да оценяват и да избират.

В Близнаците е точно обратното. Те не могат да се спрат на нещо конкретно. В определени ситуации това е качество и на Рибите.

При Близнаците има страх, че на тях не им се помага. Също се страхуват да не изпуснат някаква възможност.

Във взаимоотношенията с другите изпитват опасения, че на тях ще бъдат възложени някакви много големи натоварвания и отговорности и те ще трябва сами да ги изпълняват. Упрекът: „ти не ми помагаш“, е често тяхна претенция. 

Силата на Близнаците е в това, че притежават способност да усещат възможностите. Затова често грабват нещо, което изобщо не им трябва. Опитват се да грабят прекалено много, поради което не могат да разберат кое е главното.


                                                                        


Стрелецът притежава много високо ниво на избирателност, през цялото време сортира, ориентиран е към на най-същественото, най-доброто на това, което го интересува. Често има прагматизъм в отношенията с хората. Това, което изглежда като прагматизъм, също е много висока избирателност.

 За оста  ТЕЛЕЦ - СКОРПИОН  помислете сами. Какви са страховете на тези зодиакални знаци?

Превод от руски език  – Иванова К. 

Предишна Зодиите и техните страхове. Левин М.Б. Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework