Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Транзити на Сатурн по Слънцето

Lotus

< АУДИО ЛИНК >   Влизането на Сатурн в знака на наталното Слънце видимо променя както психологическата атмосфера около човека, така и неговото влияние на събитийния план.

Транзитният Сатурн в знака на наталното Слънце и съвпадът с него дава:

 • Усещане, че животът е тежък, човек става по-мрачен и угрижен.
 • Увеличават се отговорностите, които другите му възлагат.
 • При повечето хора се понижава самочувствието; човек престава да вярва в себе си, в успеха си. Но при хората, които са на по-високо еволюционно ниво, може да се засили вярата, тъй като им се налага да преодоляват големи трудности, които им налага транзитният Сатурн.
 • Нативуса го „проверяват“. Сатурн изисква постижения и човек трябва внимателно да ревизира всичко, което е свършил по време на сатурновия цикъл. Като резултат от подобна преоценка са възможни два основни варианта: или човек се предава и постепенно започва да се отпуска, губейки всякаква инициатива и стимул за действие, или след анализ на своите грешки и пропуски, той придобива увереност, че правилно е поел по своя път и продължава да върви по него още по- решително. Нека отбележим, че в първия вариант нативусът рано или късно се разплаща за своите грешки на „житейското си планиране“ - най-често чрез загуба на здраве.
 • Често транзитът на Сатурн по Слънцето провокира остри, критични ситуации, породени от сериозни кармични грешки на човека, направени по време на цикъла.

Основна теза

Както психология, така и събитийност по различен начин реагират, когато транзитният Сатурн се появява в техните граници. Най-леко този транзит протича при хора със Слънце в Козирог, Дева, Везни и Телец, т.е. знаци, в които Сатурн традиционно е най-силен. При това, тези знаци изцяло са в синхрон с принципите на Сатурн - търпение, самоограничение, трудолюбие. За разлика от знака Водолей, за който това не е присъщо.
Най-тежко от всички транзита на Сатурн понасят Лъвът, Овенът, Ракът и Близнаците.

Как именно влияе транзитният Сатурн върху егото на човека със Слънце в определен зодиакален знак? Щe формулирам кратка характеристика на това действие.


 • Слънце в Овен

  При транзита на Сатурн излизат наяве проблеми, свързани с начина, по който Овенът възприема сигнали от социалната среда. Той трудно чува и възприема съвети от околните. Прилича на малкото дете, при което отсъства страхът(Сатурн) и то постоянно пада, наранява се и после пак - така изследва света. Сатурн може да създаде ситуации, когато на Овена не му остава нищо друго, освен да се обърне към околните и близките за съвет или поука. В по-лошия вариант събитията на този транзит така се стичат, че на нативуса му се налага да се разплаща за това, че не се е вслушвал в съветите на близките, действал е крайно самостоятелно, държал се е егоистично и грубо. Сатурн учи Овена да осъзнава и разбира значението на обществените ценности и как да живее в съгласие и разбирателство с хората.


 • Слънце в Телец

  Тук Сатурн осъжда прекаления материализъм на Телеца. Разпространено е за хората със Слънце в Телец да виждат другите като механични роботи, създадени за постоянен упорит труд и нищо повече, от които може да се извлича печалба. По време на транзита ще се породят ситуации на изостряне в отношенията, предизвикани от неразбиране на духовни, морално – етични и психологични проблеми. Сатурн показва на този човек, че неговите близки не са предмети или материя, а носят духовен живот, който той трябва да уважава и дори да се опита да го разбере. Възможно е и да има събития, които ще подтикнат нативуса към духовните, езотеричните, религиозните въпроси.


 • Слънце в Близнаци

  Този транзит засяга проблема с технологиите и доколко даденият човек умее да борави с информацията. Могат да се пораждат негативни събития, предизвикани от лъжлива информация, в следствие на което той трябва да се замисли как и с кого общува, какво ще получи от това общуване и какво ще даде насреща. Сатурн кара нативуса със Слънце в Близнаци да се бори със своята повърхностност, дилетантство, разхвърляност. Най-ярко този транзит се проявява в юношеството - по време на следване, когато са най-необходими навици за работа с много информация. Знанията, които човек притежава, се проверяват от текущите събития, доколко информацията е дълбока и обективна.
  В най-добрия случай, когато Сатурн преминава по Слънце в Близнаци, след преживените неприятности човек си изгражда сериозен и предпазлив начин за приемане на информация, престава да вярва на клюките и да ги издава. Подобрява се ефикасността и резултатът на интелектуалната му дейност. Това много напомня съвременния етап на медиите в България: слухове, сплетни, непроверена информация, после дискредитация на личности, институции, държавност.


 • Слънце в Рак

  Сатурн е в изгнание в знака Рак, което поражда съответните проблеми с реализацията на неговите принципи в този знак по време на транзита. Свързани са с ревизия на отговорност и самостоятелност на хората със Слънце в Рак, които не са склонни да вземат твърди решения и да поемат отговорност за случващото се. Раците се опитват да се опазят от обвинения за неверните решения и затова обичат да се крият зад гърба на по-смели хора. Транзитът на Сатурн им създава такива ситуации, в които няма човек, зад чийто гръб да се крият, когато се налага да вземат решения и да отговарят за тях самостоятелно.
  Ако човек със Слънце в Рак е зрял и сериозен, транзитът на Сатурн ще му даде истинска вяра в себе си, в деловите си качества, в моралното им право да ръководят. В противоположния случай при инфантилно отношение към живота, човек губи и малкото вяра, която има в себе си, и задълго се потапя в песимизъм и действа по инерция, зададена от ръководители или от текущи обстоятелства.


 • Слънце в Лъв

  Транзитният Сатурн поставя нелек проблем пред човек с даденото натално положение на слънцето - да постигне развитие в своето отношение към труда и към натрупани творчески постижения. Следвайки пътя на най-малкото съпротивление, хора със Слънце в Лъв са склонни да делегират свои задължения върху плещите на околните, използвайки своята магнетичност и неотразимост или високия си социален статус. Постепенно такъв Лъв съвсем се отчуждава от работа и постигане на резултати със собствени усилия: за него работи цял отбор помощници. Този транзит създава обстоятелства, които карат човека да разбере, че той не може сам да създаде нещо съществено и без подкрепата на другите е почти безсилен. В най-добрия случай ако човек е готов да си преразглежда трудовите стереотипи в резултат на транзитирането на Сатурн, нативусът става по-ефективен и реализира сам своите идеи. В най-лошия вариант, ако доминира мързелът, творчеството заглъхва и по-нататък на нативуса не му остава нищо, освен да въздиша и съжалява за „старите отминали времена, когато той е бил нещо голямо…“. Целта на транзитния Сатурн в Лъв е да научи човека на творчески труд, когато ирационалното вдъхновение се съчетава с рационалната система на организиране на личното време. Транзитният Сатурн формира събития, които показват, че без редовни усилия (интелектуални, физически, емоционални..) не може да има нито творческа личност, нито творчество.


 • Слънце в Дева

  Хора с това положение на Слънцето обичат да се концентрират върху текущи служебни и битови въпроси, като при това трудно си представят перспективи за развитие на даденото събитие, около тях винаги цари оживена информационна активност. Навлизайки в Дева, транзитният Сатурн ограничава контактите, създава липса на информация и най-важното - инициира събития, които карат човека да си отговаря на въпроса : „за какво е всичкото това суетене?“. В периода на дадения транзит Девите трябва да разберат смисъла на случващите се събития, да си задават риторични въпроси. Често в този период се случват служебни неуредици, конфликти вкъщи, отчуждаване от приятели и познати. Всичко това стимулира Девата към духовна работа, отказ от суетене, набавяне на текущи потребности и изпълнение на обичайните задължения.
  В най-добрия случай човек със Слънце в Дева преодолява транзита на Сатурн, повишавайки духовното си ниво, разширявайки кръгозора си, става по-съзнателен и внимателен към „тънките материи“ - психология, философия. В най-лошия вариант този транзит носи само неуспехи, разочарования, проблеми в работата, причините за които Девата не може да разбере. И като завършек - озлобяване, усилване на типичната за този знак раздразнителност, безизходица, липса на вяра в себе си.


 • Слънце в Везни

  Тук Сатурн е в екзалтация, което все пак дава относително по-леко възприятие на хора със Слънце във Везни към дадения транзит. Но без проблеми този период не може да мине. Везните се сблъскват с най-острия си проблем - нежеланието да видят същността на нещата отвъд тяхната форма. Везните внимателно възприемат формата и понижено внимание отделят на съдържанието. Идеалната форма това е Венера в съчетание със Сатурн, което е комбинацията, която формира смисловото поле на Зодиакалния Знак Везни. Транзитният Сатурн в този случай създава ситуации, когато човек се сблъсква с необходимостта да разбере същността на нещата, независимо от тяхната опаковка. Например външно непривлекателен или асоциален човек е достоен за уважение за някакви други свои качества и заслуги, или естетически издържана вещ или апарат отказват да работят. В най-лошия случай тези, които не са разбрали, че не трябва да се ориентират единствено върху формата на нещата, ги чакат разочарования в околните по време на този транзит. В най-добрия случай тези, които са си взели поука от грешките, започват да мислят по нов начин и се отказват от естетическия детерминизъм в оценяването на действителността.


 • Слънце в Скорпион

  По време на транзита е вероятно да се изостри самоунищожаването, самоизяждането на индивида. Това често е свързано с проблемни сфери от личния живот на Скорпиона. На хора със Слънце в Скорпион им е до определена степен трудно да се адаптират към околните и техните нужди (Луната в Скорпион е в падение), трудно им да градят отношения с партньори (Венера в Скорпион е в изгнание). Хронично неудовлетворени от личния си живот по време на транзита те изпадат в депресии, самотата им става явна. На какво трябва да ги научи транзитният Сатурн? На разумни компромиси с близките им хора, на безкористност, на контрол върху своите страсти. Скорпионът винаги е склонен към екстремизъм, а Сатурн сочи необходимостта от „среден път“, особено при изграждането на междуличностни отношения. Събитията по време на този транзит могат да поставят индивида пред избор - или сериозни и перспективни отношения с партньора, или нищо! А толкова обичаният от Скорпиона „визитен“ вариант ще се окаже нереализуем!


 • Слънце в Стрелец

  Личности с такова натално положение на Слънцето са склонни да смятат себе си за „родени“ водачи и вдъхновители на колективи. Транзитът на Сатурн обикновено им показва, че правото на лидерство трябва да се доказва или човек да се бори за него в условията на конкуренция. Много Стрелци в този период изпитват спад на популярност в средата си на общуване и работа. Под влиянието на трудните обстоятелства, които им предоставя Сатурн, на такива хора често им се налага да се откажат от неуместните си амбиции и да заемат подчинено положение. Сатурн изисква да докажат правото си да бъдат лидери. В най-добрия случай личности с по-високо ниво на развитие окончателно затвърждават своето право да ръководят: сега това право е доказано на практика.
  Хора с хуманитарна ориентация при транзина на Сатурн изпитват трудности с реализацията на своите идеи, с признанието на своите заслуги. Техният авторитет вече не впечатлява никого, поради което им се налага да полагат неимоверни усилия, за да затвърждават позициите си. Обаче като резултат на това изпитание, при хората, които са го преминали, се засилва самочувствието, а характерните навици на Стрелеца да ръководи се усъвършенстват.


 • Слънце в Козирог

  Козирозите понасят този транзит значително по-леко (т.к. той е техен слънчев диспозитор). Но и те се сблъскват с определени трудности. Концентрирайки се върху целенасочена трудова дейност, хората със Слънце в Козирог често забравят за ефикасността на своите проекти, като транзитният Сатурн им напомня за това. Той създава ситуации, в които нативусът трябва да се замисли относно целесъобразността на своите дела. Освен това Сатурн повдига мъчителния въпрос: за какво?
  По време на този транзит някои Козирози рязко променят професията си, местоработата, посоката на дейност, осъзнавайки, че предишните инициативи вече са изчерпани. В най-лошия случай ако човек не желае да анализира и да трансформира своята трудова активност, неговите инициативи стигат до задънена улица и настъпва сериозно разочарование.


 • Слънце във Водолей

  Въпреки силната позиция на Сатурн във Водолей, хора с натално положение на Слънцето в този знак се сблъскват със сериозни трудности по време на този транзит. Същността на проблема - необходимо е да ограничат личната си свобода. Обикновено представители на зодията Водолей не обръщат внимание на социалните ограничения, като не отчитат влиянието на текущите обстоятелства, чуждите желания и потребности. Водолеят винаги сам на себе си шеф. По време на транзита се създават ситуации, които карат човека да отхвърли своята независимост и да върши нещо, което не желае, а това което е необходимо по обективни причини. Такива събития могат да бъдат: раждане на дете, болест на роднина, заемане на определена ръководна длъжност.
  Действието на този транзит е особено тежко на млади години. В тази възраст е трудно да жертваш свободата си в името на някаква необходимост. В най-добрия случай този транзит позволява на Водолея да бъде по-реалистичен и отговорен, което в последствие му дава възможност да изостави обичайната си роля на непризнат гений и да се превърне в действаща творческа единица. В най-лошия случай ще говорим за тържеството на неговата безотговорност, която поражда отчуждаване от социума: разрушаване на семейство, кариера, творчески планове. Тогава Водолеят запазва своята свещена свобода непокътната, но е лишен от възможни реални постижения и хармонично съществуване.


 • Слънце в Риби
  Преминаването на Сатурн по дадения знак повдига проблемите, свързани със самостоятелността и себеизразяването на индивида. За Рибите транзитът на Сатурн е проверка за това дали имат собствено мнение и философия по отношение на нещо належащо. Представителите на този знак са склонни да „се носят по течението“ на живота и да правят това, което други очакват от тях. Транзитният Сатурн в случая създава обстоятелства, при които нативусът трябва да изясни своята позиция по някои важни въпроси или да защити мнението си във важна дискусия.
  Хора със Слънце в Риби много обичат да се сливат със заобикалящия свят, да живеят по инерция без да безпокоят някого и без да претендират за каквото и да било. Сатурн пък ги кара да обособят свои собствени и при това истински жизнени позиции и да извършат значими постъпки и действия. Поводи за това могат да бъдат екстремни ситуации, в които инерцията им се изпарява и трябва да се действа, да се взимат нестандартни, автентични решения.

  Интересни факти
 • А.С.Пушкин. 06.06.1799. По време на транзита на Сатурн по неговото Слънце в Близнаци го изпращат в заточение в с.Михайловкое - самота, изолация, завършек на всичко, което е правил. После се среща с Николай Първи, който го връща обратно - начало на нов етап в живота му.
 • М.А.Булгаков. 15.05.1891. Той починал точно при навлизането на транзитния Сатурн в знака на наталното му Слънце. Това е транзит, който напълно отговаря на смърт от тежко заболяване.
 • При първия президент на Русия Б.Елцин (01.02.1931) транзитът на Сатурн по наталното му слънце съвпада с подем в кариерата му през 1991г, когато СССР се разпада, а властта попада в ръцете му.
 • Генерал Айзенхауър (14.10.1890). Tой постига връх в своята кариера – избран е за президент на САЩ през 1953 на транзитния Сатурн по знака Везни.
 • Нийлс Бор (07.10.1885). Той става лауреат на Нобелова награда за изследвания на структурата на атома и радиоактивността през 1922г. - при транзит по наталното му Слънце.
 • Майка Тереза (27.08.1910). Създава орден на милосърдието на транзитен Сатурн по нейното Слънце в Дева - 1950, а 29 години по-късно е удостоена с нобелова награда за мир.
 • Писателят Херман Хесе (2.07.1877). Получава Нобелова награда за литература през 1946г. по време на този транзит по Слънцето му. При това активна му творческа дейност приключила и той не написал нито едно сериозно произведение в последствие.
 • Зигмунд Фройд (06.05.1856). Починал през 1939г., когато Сатурн преминавал по Телеца.
Предишна Транзити на Сатурн по Слънцето Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework