Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Цикъл на семето

Lotus

В ОВЕНА се проявява първият импулс. Тогава е най-ярък и активен. Наподобява първия писък на новороденото. В този момент семето в миг представя целия потенциал на замисленото.

В ТЕЛЕЦА започва усвояването на енергия от околната среда. Корените поемат влага от земята. Започва процесът на храненето. Телецът управлява гърлото - мястото, чрез което поемаме храна.

Във фазата на БЛИЗНАКА започва интензивният взаимообмен на семето със средата. Задачата му е да установи контакт с външния свят. Започва интензивен ръст и в двете посоки: нагоре (стъблото) и надолу (коренът).

Четвъртата фаза на РАКА се характеризира с „пускането на корени“. Растението се закрепва в почвата и придобива устойчивост и стабилност. Тук имаме движение в дълбочина към недрата на земята. Създава се връзка нея и заедно с това се акумулират така необходимите за бъдещото тяло елементи. Тук е връзката с предишните поколения.  

В ЛЪВА има активен ръст на стъблото. Опората вече е формирана и материалът, който корените поемат, се ползва за съзидание. В таза фаза с просто око може да се различи какво ще бъде растението: боб, картоф или друго. То придобива индивидуални черти. Сега е период, в който го тегли към Слънцето.

ДЕВАТА е фазата, в която при растението започва диференциация на всичките му съставляващи, заложени в генетичния план. Появяват се клончета, пъпки, растението се оформя, но то не може да достигне максималния си размер. Тук се манифестира всичко, активизирано в първата фаза на Овена. По-нататък  растението се развива механично, няма никакви качествени изменения. Следва стабилизация и смърт. Единственият шанс за промяна е появата на външен стимул. Това може да бъде само чрез оплождане на цветето.

При ВЕЗНИТЕ наблюдаваме първия контакт с другия, общуването Аз–Ти, себеотдаването, интензивния взаимообмен с друга същност, също и процеса на оплождане.

В полето на СКОРПИОНА плодът връзва и в рамките на стария възниква нов живот. 

В деветата фаза на СТРЕЛЕЦА той се развива и расте интензивно. Това е стадият на абсолютното саморазкриване.

Фазата на КОЗИРОГА се характеризира със завършека на развитието и придобиването на конкретна форма. Тук приключва цикълът. Последващо развитие в материална форма е невъзможно. 

В полето на ВОДОЛЕЯ при разпада си  „формата“ оставя в земята нещо, което да чака необходими условия за живот. Тук има полет нагоре в пространството.

Във фазата на РИБИТЕ растението напълно се разлага, поглъща се от замята, за да се разтвори изцяло в нея, а семето акумулира влага и чака необходимия импулс, за да започне новия си цикъл.

Нека веднага кажем, че да се приписват черти от характера на знаците е голяма грешка. На всяка планета съответства определен дял от човека. Вече сме казвали, че планетите са действащите сили; домовете са сферата, в която те се проявяват, формата, която приемат в земния живот; аспектите, които свързват планетите, представляват взаимодействието между различните сили в живота на човека. Но най-трудно е да обособим слой, който да съответства на зодиакалния знак, защото той не притежава определена форма. За Марс можем да кажем, че е действената, проявената воля, Венера са чувствата, преживяванията, доколкото знакът сам по себе си не носи конкретна форма. Той може само да я описва. Във всеки знак една и съща планета се чувства по различен начин и демонстрира различна страна от себе си. Докато в знака не попадне някоя планета, той не може да се прояви. Никой няма да го вижда. Всеки знак има потенциал, който се проявява единствено при взаимодействие с конкретна активна сила.  Затова, когато се описват зодиакалните знаци, трябва да се има предвид Слънцето, Венера и т.н., които се намират в него.
Зодиакалните знаци представляват чистото Битие, което се проявява само като фон на формата.

Левин М.Б., лекции по астрология

Предишна Цикъл на семето Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework