Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Медицинска астрология

<АУДИО ЛИНК>  В този курс искам да споделя своя опит. Не съм лекар и даже нямам медицинско образование. Но работата е там, че в астрологичната практика искаш или не, ти се сблъскваш с това.

Първото, което искам да кажа, е че не съществуват методи за точна диагностика с помощта на астрологията. Може би това е свързано с особеностите на взаимодействие между медицината и астрологията. Може би с недостатъчната разработеност на материала. По-скоро по картата можете да опишете сферата на вероятното заболяване и неговите най-общи характеристики, но точна диагноза едва ли е възможно да се постави.

Тук имаме двоен проблем. В някои случаи астрологията мисли в съвсем друга плоскост, сравнено с медицината. Съвременната медицина работи с органи и системи, а астрологията работи по различен начин. Китайският подход към медицината в известна степен е по-близък до астрологията. И хомеопатията е близка до астрологията. Навлизайки в живота ни, хомеопатията също претърпява специфични промени. Днес можем да намерим хомеопатични лекарства, например за главоболие. Но по същество това не е хомеопатичен подход, защото самата хомеопатия не разглежда отделното заболяване в човека и на даден орган, а както знаете, самия човек като единно цяло. Доколкото знам Ханеман разделя хората на 72 основни типа и работи именно с този опит. В по-късните разработки след Ханеман са наблюдавали как всеки един такъв тип еволюира и какви болести са характерни за него. И тук вече не става дума за това как да се лекува заболяването, а по-скоро как да се възстанови равновесието при даден тип човек. Търси се лекарство не за болестта, а за съответния тип човек.

На мен ми се е случвало да се срещам с опит за синхронизиране на  хомеопатията и астрологията, когато всичките основни хомеопатични типове се свеждат до осем планетни типа. Това може би е най-астрологичният подход.

Болестта е нарушаване на работата на някоя система. Ние с вас си имаме работа с цялата система, а не с отделните органи и затова в астрологичен план има смисъл да се разглежда именно цялото.

Обикновено диагностицираме здравето по наталната карта и не само по нея, но започваме винаги от там. Ситуационни неща могат да се разглеждат по Прогресии и Солари. Но даже предразположеността към чести настинки трябва да е заложена в наталната карта. А ако имате някакви дребни неприятности, това може да е свързано с прогресиите за дадената година или със Солара. Но ако става дума за сериозни, продължителни заболявания с тежки последици, за хронични болести, всичко това трябва да присъства в наталната карта. И тук не ни е необходима цялата натална карта. Ще си имаме работа само с 4-те здравни дома. Но понякога се случва проблемът да не е свързан с дома, а повече със знака. Т.е. силно поразеният знак не се намира в нито един от тези домове, а проблем все пак има. Но всичките проблеми най-често излизат на повърхността на куспидите на един от тези 4 дома. Вече знаете, че това са  2-ри, 6-ти, 8-ми и 12-ти домове. Имаме работа с двете  оси :  2 – 8 и 6 – 12 дом.

Още една особеност са травмите. Когато се случва промяна във формата на физическото тяло, тогава е засегнат и 1- ви дом.

Д. Ръдиар пише, че 2-ри дом е свързан с енергетиката и енергийните нарушения, а 6-ти – с емоционалните нарушения. Аз имам друго мнение по този въпрос. Логически това трябва да бъде така, защото 6-ти дом е трети дом на емоционалния квадрант. Но има и друга гледна точка. Коя болест е резултат от астралните нарушения, а коя – не, е трудно да се каже. По-скоро можем да разделим тези неща като наследствени заболявания и болести, свързани непосредствено с миналата карма на самия индивид.

6-ти дом е просто място на проява, на манифестация на болестта. Човек може да има каквито и да е нарушения, но те се проявяват най-често във формата, която ни предлага 6-ти дом.

Предишна Медицинска астрология Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework