Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Скорпион

<АУДИО ЛИНК> Понякога Скорпионите имат емоционален излишък. В тези състояния вдигат много шум и демонстрират всичко в по-голяма от необходимото степен. Правят и другите зависими от тези им състояния. При тях има постоянен енергиен обмен. Често събират около себе си партньори, които да ги следват. Ако Телецът работи основно с вътрешната си енергия, за Скорпиона е важна енергията, породена от сблъсъка на същностите. За него е естествено конфликтното състояние. Той е възприемчив към чуждото, като в същото време се старае да не изгуби себе си. Когато възприема външното, обича да го прави част от себе си или в противен случай го отхвърля изцяло. По този начин храносмила чуждите енергии и ги представя за свои. Първоначално възприема, а след това отхвърля, което му помага да се утвърждава. Ако той ползва нещо чуждо, в него привнася нещо свое, за да усети, че го е направил именно той, а не другите. Такава е скорпионовата форма на взаимообмен : или да вземе и да го трансформира, да го преобразува, или да го върне, защото е боец и неговите отношения напомнят по-скоро война, отколкото контакт. Той винаги очаква удар, за да го блокира.

Това е силно поляризиран знак. В своите високи прояви е дълбок идеалист, мистик, човек, изцяло отдаден на висшето учение и духовната практика. Силно усеща реалността на другия свят, много по-силно, отколкото физическия и по това се различава от конфликтните му събратя по знак. Това е знак на първия избор. Казват, че първото посвещение става в Скорпиона. Това е избор на цел - да живееш за себе си или в името на нещо висше. В другите знаци различията не са толкова големи, доколкото в Скорпиона има поляризация и това определя неговото развитие. Има и духовно низши, агресивни Скорпиони. Тук имаме два пътя, граница, която не може да съвмести раздвоеността в Душата на един човек.

В ежедневието при някои от представителите на този знак възниква желание да прекрачат социалните норми на поведение, превръщайки се в рекетьори, бандити и други подобни. Това е, защото те утвърждават себе си, преодолявайки чуждото, стремят се да разрушат съществуващия ред и да установят свой.

Всички водни знаци са кармични: по Рака върви родовата карма, по Рибите е личната, а по Скорпиона - преходната, междинната.

Скорпионите често ги наричат „проклета вода”. Те са по воден начин инатлии - меки инати. Водата като стихия притежава най-силната памет. На Водно ниво отношенията носят отпечатък на това, което ще се случи в бъдещето. Възниква индивидуална история на семейството, рода, нещо, което наричаме „кръв”. Съчетаването на историята и връзките ражда привързаност. Това е Водата. Кармата дава водно – земна обвивка на душата. Душата – Въздух няма карма. Според Библията в книгата Битие формите на въплъщение са произлезли в следствие на уплътняване на водата : „Водата се уплътнила и станала суша”, се казва там. Тялото на човека се състои от полутечни съставляващи при зачатието. Сатурн е възникнал от Луната за сметка на нейното уплътняване. Луната е детето, а Сатурн е старостта. Колкото повече човек напредва във възрастта, остарява, толкова по-слабо му влияе Луната, а Сатурн се усилва. Става развитие от по-мекото към по-плътното. Лунната психика напомня животинската. Индивидуалното развитие във всеки живот повтаря ключовите периоди от миналото прераждане. Човешкият зародиш минава стадиите на предишните форми. Включително и еволюционно повтаря стадиите на развитие на живот на Земята - от безкостно водно създание до това, което наричаме „човек”. В психиката си преминаваме през ключовите етапи на човечеството като цялост. Както казахме, вътре в утробата на майката се случва биологичното развитие на човечеството и живота на Земята.

Ранното психично развитие на детето много бързо се променя, като почти не оставя следи в паметта. В голямата си част те са в подсъзнанието. Луната е планета с действие на кратко времетраене и всичко нейно се отлага в подсъзнанието. Сатурн обаче помни всичко. Постепенното време е на Сатурн, а мигновеното - на Луната. Развитието на човека върви от неустойчивата Луна към стабилния Сатурн. Навикът е функция на Луната, а традицията - това е Сатурн. Устойчивата карма, писаният закон - това е Сатурн. Сатурн се ражда от Луната за сметка на нейното уплътняване. Земята се е родила от водата, физическото тяло е резултат от уплътняването на астралното. Плътната вода е това, което ние наричаме „отношения”. Емоционална привързаност, емоционално и психически наситена е паметта на фактите. Уплътняващата се памет се превръща в твърда форма на човешките отношения - брак. Водата е привързаността, а Земята е оформената привързаност, формата.

Въздухът е слабо чувствителен. Взаимодейства с всяка друга същност и я възприема без предистория. Водата - самата тя е история, а Земята е форма. Огънят е чистото Аз - останалото пространство не го вълнува. Най-силният Огън е Овенът. Лъвът - за него целият свят е концентриран в него. Притежава стремеж да построи своя свят и да се изолира в него. Там той е цар - в затворения си палат; Стрелецът е по-сензитивен знак; Лъвът най-силно чувства своя център. Той притежава чувство за цялостност. Овенът също има чувство за цялостност, което обаче се изплисква навън. При Стрелеца има експанзия. Постига света и го приема вътре в себе си.

Въздушната стихия започва от Близнака - контактът, следва Водолеят - умствената дружба и Везната, която поражда привързаност. От Везните се ражда водната стихия.

Формите при Земята: Козирог- това е всеобщата структура; Девата отговаря за локалните, конкретни правила. Тя е връзката между етапите. Телецът е индивидуален фактор. Това е най-земната Земя, най-наситената.

Скорпионът е една от най-критичните точки в Зодиака.

Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework