Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Стихии и Кръстове

  1. <АУДИО ЛИНК>  
  2. <ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Астроцентър Урания>


В Зодиакалния кръг се получава редуване на мъжките и женски знаци. Тази особеност характеризира типа активност на всеки знак. Съответно Огън и Въздух са мъжки, а Земя и Вода - женски. Защо в астрологията стихиите са 4, а не 5? Според източните разбирания те са именно пет: огън, земя, дърво, метал и вода. На Земята съществува и пета стихия - Ефир. Четирите първоелемента са разположени според посоките на Света, а петият стои в пресечната им точка- центъра. Първоелементите представляват определени материи (татви). Пет материи, пет дихания, свързани с органите на чувствата, лежащи в основата на астралния свят. Стихиите нe са пет различни материи, а пет СЪСТОЯНИЯ на веществото. Веществата могат да имат няколко агрегатни състояния. Например течният кислород може да бъде и твърд, въпреки че в най- разпространеното си състояние е газообразен. Течните вещества могат да преминават в газообразно и твърдо състояние (пара, вода, лед). Можем да ги видим и в огнено състояние- плазма. Уникалното състояние на веществата се нарича Ефир, както вече споменахме. В това състояние може да пребивава само светлината и радиовълните. То се намира извън въплътения свят. Затова наричаме четирите стихии- четирите основи на въплътяване. Ефирът- това е друго измерение. Четирите стихии прекрасно описват основите на земната реалност, фактите и явленията в него. Ефирът задава особени състояния в психиката на човека, в духовната сфера. Затова той е извън системата на въплътения свят. За описване на физическото тяло на човека той не е нужен. Необходим е в друга наука, която изучава вечното съществуване (не само на човека във времето, но и извън всички времена). Китайските първоелементи са свързани с китайската представа за планетите (които не напълно съвпадат с тези, които ще изучаваме с Вас), а не със Зодиакалните Знаци (ЗЗ). Стихиите пък съответстват на Знаците на Зодиака. Още от времето на Птолемей ЗЗ се класифицират по допълнителни признаци: човешки и животински. Човешките са Близнаци, Дева, Водолей, Везни; четирикраки са Лъв, Овен, Телец, Стрелец, изцяло животинските са Лъв, Овен, Телец, Козирог. При Козирога има два крака и рибешка опашка. Стрелецът е Кентавър - той е на половина кон, на половина човек. Има и група на живеещите във вода знаци: Рибите, Ракът, Скорпионът. Скорпиона отнасяме към водните знаци, въпреки че той може да обитава и сушата. Тук можем да включим и Козирога - той е на половина воден заради опашката. Съществува хипотеза, че човек може да се роди единствено и само в определен момент от времето. Всяка секунда съответства на определен знак и човек може да се роди само в секунда, която се намира под управлението на човешки знак. Петър Дънов е казал, че някой ден астролозите ще могат да изчисляват момента на раждането с точност до секунда.

Съществува разделение на Зодиакални Знаци и по признаците безплоден - плодовит. Това е от голямо значение за медицинската астрология и градинарството. Стерилни знаци са: Водолей - максимално стерилен, Лъв, Дева - в по-малка степен. Ако на небето в момента Луната се намира в стерилен знак, не се препоръчва засаждането на плодоносещи растения. Плодовити знаци: Рак, Риби, Телец.

Бързо изгряващи и бавно изгряващи Зодиакални Знаци. Знаците на бърз възход са от Козирог до Близнак вкл. ; на бавен възход- от Рак до Стрелец. Това се дължи на различната скорост на изгряване на определените знаци. В определени периоди на годината Слънцето изгрява с различна скорост- бързо през зимата и бавно през лятото. Това е свързано с явлението, че скоростта на движение на даден знак спрямо хоризонта е различна. За географската ширина на София времето за изгрев на знаците Везни и Риби е различно. Везните изгряват 3 часа(т.е. цели 3 часа ще се раждат хора с АСЦ Везни), а Рибите само 45 мин.

Съществува и класификация по сезонни знаци: Рак, Лъв, Дева - Летни Везни, Скорпион, Стрелец- Есенни Козирог, Водолей, Риби- Зимни Овен, Телец, Близнак- Пролетни. Има и още едно особено деление- по направление: северна посока- от Козирог до Близнак и южна- от Рак до Стрелец. Това е свързано с факта, че Слънцето при изгрев половин година се мести на север и половин на юг. Индийците придават огромно значение на това разделение на Зодиакалните знаци. Според тях ако един човек почине, когато Слънцето се намира в знаците на южната посока след смъртта си потегля по низходящ път- по пътя на предците си. А този, който умира във време, когато Слънцето се движи на север - върви по възходящ път- индивидуален.

Стихиите и техните качества или, както още казваме, техните принципи. Дори без да анализираме планетите можем да дадем интерпретация на космограмата, отчитайки разпределението на планетите по стихии. Човек не представлява само това, което му е заложено в характеристиките на Слънчевия знак. В неговата същност присъства целият Зодиак. Просто някои знаци на този Зодиак се открояват повече, те са по-акцентирани, отколкото останалите. Затова, за да дадем обща характеристика на темперамента на един човек, трябва да отчетем количеството планети, разположени във всяка стихия. Ако в дадена стихия няма никакви или почти никакви планети, значи това качество не достига при човека. В тази лекция ще говорим за чистите стихии, но няма човек, в чиято астрална карта да присъства само една от тях. Ние сме смесица от техните комбинации.

Огън. Ако огънят доминира в картата на един човек, необходима е активна дейност и реализация. Най-силните и активни химични процеси са тези на горенето. За да може да стане активен, на него му е необходим материал, който да участва в процеса на взаимодействие, на горене. Огънят е индивидуалност, която се стреми да се реализира. Основното понятие е действие. Огънят е мъжка стихия, невъзприемчив е към външните въздействия, проявява голяма егоцентричност. Преобладава при властните, авторитарни личности, които се стремят да оказват въздействие чрез ярка експанзия. Не чуват другите хора; действат, изхождайки единствено от собствената си воля....

Предишна Стихии и Кръстове Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework