Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Лекции

Отвори всички Затвори

Теория на аспектите

< АУДИО ЛИНК > ... Накратко теорията за тази цикличност казва така: на съвпада се залага цялата програма. Това са потенциалите на целия цикъл, който съдържа четири етапа. Тук на повърхността излизат трудностите, проявяват се активно под формата на външен сблъсък с материалния свят. Втората критична точка е опозицията. Това е кулминация и преход към спад - най-болезненият момент. Третата критична точка е последната  квадратура. Тя завършва кризата и тук противоречията са на вътрешно ниво, това са конфликтите на самата програма, става въпрос за проблемите, заложени в самата тема. Няма външни сблъсъци, защото борбата протича в самия човек. Четвъртата критична точка е новият съвпад. Става разпад на старата програма и се формира бъдещата.

За да направи прогноза за това какво ще се случи в тези четири ключови точки, астрологът трябва  да се обърне към междинните моменти от транзита (аспектите полуквадрат - 45 градуса, или квадрат и половина- 135 градуса). По тях няма сериозна активност, но със сигурност има знаци и поличби за това какви събития ще се материализират по време на ключовите моменти. За да работим с целия цикъл, едно от правилата е да наблюдаваме полу-циклите. Това е първата фаза. След това трябва да определим коя/каква тема се развива в съответния аспект. Това става като определим темата между двойката планети. Например Луна в първа квадратура със Сатурн. Темата на Луната е свързана с първите 7 години от живота и възпитанието, с майката, с битовото поведение на човека като цяло и т.н. Сатурн  дава ограничения, трудности, препятствия. Следователно можем да предположим, че този човек има конфликт с майка си или е лишен от нея и възпитанието й, което е било поето от баба му или друг възрастен роднина. Темата ще бъде как Луната влияе върху Сатурн и как Сатурн влияе върху Луната. В аспекта няма едностранно влияние, то винаги е двустранно. И едната планета влияе, и другата. Няма значение, че в случая говорим за Луната, която е с мека енергия, тя просто ще размива Сатурн. Човек ще има проблеми с дисциплината или напротив - ще се страхува и ще е много свит и притеснителен. Кое ще бъде вярно зависи от това коя от двете планети е по-силна и активна по знак или друг показател. Ако това е Луната, тя ще влияе повече върху Сатурн и обратното. Ако има стелиум, положението се усложнява – трябва да се гледа всяка една планета от него какви аспекти прави по отделно. Стелиумите са висш пилотаж, за тях ще говорим на по-късен етап.

Дойде време да си говорим конкретно по темата за аспектите. Логично е да започнем от Слънцето. Според вас аспектите на Слънцето в кой слой от човешкия живот ще действат и в коя сфера ще влияят силно? Ами, разбира се, че в характера, доколко човек може да е щастлив, способен да твори и да реализира личните си таланти. Аспектите на Слънцето най-вече влияят върху характера на човека и качествата, които ще доминират в него. Със сигурност ще ни дават информация и за отношенията с бащата. Искам обаче да обърна внимание, че и Слънцето, и Сатурн имат връзка с бащата. В детските години, докато бащата ви помага, покровителства и е герой в очите ви, той олицетворява вашето Слънце в хороскопа. Когато преценяваме аспектите на Слънцето, обикновено те са разнообразни. Възможно е то да има прекрасни аспекти. От тук можем да заключим, че с бащата всичко е било наред. Сатурн се включва, когато детето тръгне на училище, а бащата трябва да го въведе в обществото и да го запознае с нормите и правилата, които са наложени в него. Сега представете си, че Сатурн е нехармонично аспектиран. В един момент детето пораства и започва да влиза в противоречия с тези стереотипи или изведнъж бащата започва да се държи твърде строго. Преценявайте възрастовите особености. Принципно помнете, че аспектите на Слънцето ви дават информация за характера на човека, отношенията му с бащата, а в женския хороскоп и отношенията със съпруга. Говоря не за гаджето й, защото това е Марс, имам предвид именно съпруга, който ще бъде баща на нейните деца. Нека кажем по няколко думи за взаимоотношенията на Слънцето със всяка една планета...

Предишна Теория на аспектите Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework