Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

СОЛАРНАТА КАРТА като натална карта за годината

Lotus

Откъс от „Курс на тема: СОЛАРНАТА КАРТА като натална карта за годината; влияние на управителя на деня върху общата картина за годината“, Милвидский А.М., Варна, 2019г., https://www.uraniabg.com/Letni-shkoli-MAA

В началото нека да видим какви аспекти имаме на небето днес (24.08.2019г., 13:12, Варна). Те ще бележат началото на нашия петдневен курс. Днес е първият ден на зодия Дева - най-прилежният знак, затова искам да обърна специално внимание на „възвратния“ аспект (150 градуса) на Меркурий към съединението Плутон-Сатурн-Южен Лунен Възел (ЮЛВ). Някои астролози дори не работят с Квинконса като аспект. Имам наблюдения, че той е показател за повтарящи се събития. Хубер го описва като аспект на „постоянно задълбочаване и търсене“. Свързан е със знаците Дева и Скорпион, които отстоят на 150 градуса от нулевия градус на Зодиака (0 Овен). На нашия курс ще имаме възможност да задълбочим знанията си. 

Днес е събота – ден на Сатурн. Забелязал съм, че има значение в кой ден от седмицата посрещаме рождения си ден. Аспектите на планетата, която управлява деня, имат влияние в живота ни – както в натала, така и в Солара. 

Въпрос към вас: как усещате тройното съединение между ЮЛВ, Сатурн и Плутон?

Зала: отказ от предишни стереотипи, навици; концентрация върху проблемите, анализ, корекция на грешките от миналото, изплащане на кармични дългове; прочистване; промяна във властта; в медицински план - проблеми с гръбнака. 

Съединението на Сатурн и Плутон бележи началото на много бавен цикъл, който ще оказва дългосрочно въздействие. Свързан е със ситуации, който ни концентрират върху определена тема. Това, което виждаме сега, е само началото, видимото проявление на цикъла. Резултатите ще започнат да се показват след няколко години. Необходимо е Сатурн да мине поне един знак, тъй като е по-бързата планета в тази двойка. Едно от най-положителните проявления на двойката Сатурн-Плутон е концентрацията. Не е казано, че се фокусираме върху проблем, но това е насочено внимание към нещо.

Това е аспект, който променя структурата на съзнанието, защото Сатурн, който се намира на ЮЛВ, показва конкретни резултати. Сатурн е „точна“ планета. И сега ще видим резултатите от това, което сме натрупали за последните тридесет години - добри или лоши. Задачата ни е да ги анализираме и разберем какво можем да направим. Сега е време за приключване. 

В Соларните карти този съвпад ще попада в даден дом. Значимо ще се повлияват хора, които имат планети или точки на тези градуси на Козирога и изобщо в кардиналния кръст. 

Плутон се намира след Сатурн - това е преобразуване, повод всички ние да се замислим за възможни промени в живота. Период за корекция на грешките. Хората сме устроени така, че не желаем да виждаме отрицателните неща и не обичаме да признаваме грешките. Но Сатурн го изисква. В рамките на започването на този цикъл имате възможност да промените нещо. 

Въпрос от залата: Какво може да се каже за децата, които се раждат с това съединение в момента?

Това са сериозни хора, които имат опитност, касаеща властта. Действието на планети като Сатурн и Плутон зависи от нивото на развитие на самия човек. Затова не е коректно да казваме за тези, които имат съвпад на Плутон с ЮЛВ в картата, че потискат всички наоколо. 

Също така можем да говорим за родова тема, трансформация на линията на рода. Хората са свързани с рода си по различни начини. При някои връзката е много силна. Цикълът на Възлите има голямо значение в живота. Една от темите на ЮЛВ е наследствеността. В момента това, което се случва с мнозина от нас, не са само лични събития, а такива, касаещи рода ни. Проработка на грешките на нашите предци. СЛВ е в знака Рак. Това сочи, че трябва да изработваме пластичност преди всичко, да се учим да приемаме нещата, които се случват с нас, да се учим да се отпускаме. 

Нека преминем към темата Солар - един уникален и интересен метод. От една страна, това е възвръщане, от друга - транзити към наталната карта. 

Соларът е нашата индивидуална годишна програма. 

За всекиго този метод работи по различен начин. Според мен зависи колко силно е поставено Слънцето в наталната карта. Няма се предвид положението по знак, а комплексната сила на планетата. Например, ако АСЦ ви е Лъв, т.е. Слънцето е управител на хороскопа, това го подсилва. За хора, при които е акцентирано Слънцето, соларният метод работи по-ярко. Същевременно не забравяме, че събитията се формират от всички методи, които разглеждаме комплексно. 

Веднъж годишно в нас протича перестройка. След рождения ден като че ли се ориентираме към нещо ново. Близо до слънчевото ни възвръщане се изменя структурата на времето. Тези промени си имат своята периодичност. Затова методът е уникален - метод на индивидуалното прогнозиране на жизнения ни път. В момента на слънчевото ни възвръщане получаваме „билет“ (соларната карта), който ще ползваме през предстоящата година. 

Както знаете, Соларите се засичат. Във физиката това се нарича интерференция. Първият важен момент в Солара, е когато преживяваме опозицията на наталното към соларното Слънце. Това е точка, „копче“ за рестартиране на годината. Следващият Солар започва да се включва по време на тази опозиция. Ако наблюдавате, ще забележите, че се случват различни важни процеси. Едно от значенията на опозицията като аспект е „корекция“. 

Другата важна точка е периодът в близост до рождения ден. Най-трудните дни са около месец преди настъпването на Солара, най-вече седем-десет дена преди това. Както и първите дванадесет дни след деня на раждане. 

Още един значим въпрос касае мястото, за което построяваме Соларната карта. Правим го за там, където човек постоянно живее през годината. Ако е роден на друго място, построяваме и втора Соларна карта с неговите координати. Изхождаме от това, че основните събития са видими в картата на постоянното местоживеене. Ако човек много пътува в рамките на годината, Соларът пътува заедно с него. Дори и да посрещнем рождения си ден на място, на което Соларната карта изглежда по-благоприятно, няма как да зачеркнем Солара, който се формира за там, където живеем. Където и да отидете през годината, трябва да построите Солар за мястото, на което сте за по-дълго време. Щом пристигате във Варна, работи варненският Солар. Заминавате на друго място, построявате за него. Проверете как работят при вас Соларите, когато сменяте местоживеенето. 

Хубаво е да посрещнете собствения си Солар в момента, в който настъпва. Малко преди възвръщане на Слънцето в наталния ви градус си дайте време, за да усетите импулса. Това е миг, в който е възможно да промените програмата на годината. Всичко, което се случва в близост до слънчевото възвръщане, е интересно и е записано на вашия „билет“ – описание на маршрута. 

Соларът е като една натална карта на годината. Отделете достатъчно време за анализирането му, преди да го наложите на наталната карта. До голяма степен в него е заложен сценарият на годината. За да го определим, трябва да разглеждаме Солара като натална карта. 

Важно е да отбележим дома на Слънцето в Соларната карта. То е двигател на годината, източник на енергия. С неговото положение са свързани ключовите събития и ситуации. Задължително разглеждаме аспектите му и в какви конфигурации участва. 

Луната в Соларната карта е свързана с усвояването на енергия и опита от ежедневието, който преработваме през годината. Показва как взаимодействаме с лунното пространство: дом, семейство, роднини.

Сатурн в Соларната карта е фокус на концентрация, ограничения и точка на Съдбата. Както показва опитът, събитията по Сатурн често започват трудно, но когато действието му приключва, резултатите са сериозни, дълбоки. Това е така, ако умеем да слушаме (да сме послушни) и да се концентрираме. 

Това са трите основни точки: Слънце-Луна-Сатурн. Всички останали планети също действат във връзка с основното си значение. 

Много голямо значение имат кардиналните домове. Какво дава соларният АСЦ? Както и в натала, това е най-активната точка на годината. Тук са въпросите, с които ще се занимаваме в рамките на годината; фокусът на активността. ДЕСЦ е свързан с партньорства, нещо, което ни подпомага, или се явява пречка за нашата активност. Темата за личните взаимоотношения е по Първи-Седми дом. Голямо значение има положението на Десети дом. МЦ на Солара са резултатите на годината. Точка на кристализация. Вертикалната ос е свързана със семейните отношения, както и с нашата социална реализация. Разглеждаме положението на управителите на кардиналните домове. То показва чрез кои сфери се реализират съответните теми. 

Искам да ви напомня и за т.нар. „Соларен цикъл“. Той е разработен от нашата колега Наталия Золотаревская, която наблюдава положението на управителя на Соларния хороскоп. Например, ако АСЦ е Лъв, управителят на годината е Слънцето; АСЦ в Телец – Венера и т.н. Тя стига до извода, че при всеки човек има последователност на редуването на тези управители. След няколко години верижката от управители се повтаря. Например, ако годината е под управлението на Слънцето, тя има определени отличителни характеристики (сходни с предишна година, която е била под управлението на Слънцето). Изхождайки от това с каква периодичност се повтаря тази последователност и каква е самата последователност, тя прави изводи относно възможността за преход на ново ниво на развитие. 

Също може да се вземе предвид единадесетгодишният цикъл на слънчевата активност (смяна на петната). Това означава, че много ситуации, събития, импулси се повтарят през 11 години. Хора, които имат силно изразено Слънце в натала, ще ги усещат. 

Важно е и в кой ден от седмицата сте посрещнали рождения си ден. Ако това е четвъртък, то управителят е Юпитер, което също придава различни нюанси. Може да се проследи и като цикъл на повторяемост на управителите на деня на седмицата на Солара. 

Нека да разгледаме пример. 

Жена: 09.01.1990, 23:36 Москва

Каква е конфигурацията по М.Джоунс? Прашка, Луна и Юпитер са в дръжката. Има стелиум в 4 дом, ретроградни планети, както и формиращо се пълнолуние. Темата на Сатурн е силно подчертана в тази карта. 

Как изглежда на външен вид тази девойка? Обърнете внимание и на аспектите към АСЦ. 

Зала: красива, но дистанцирана.

Венера аспектира хармонично АСЦ. Уран формира квадратура към АСЦ, има мощен стелиум. Силна Луна в дръжка, която формира квадратура към АСЦ. Нестандартна външност. 

Сатурн е силен на вътрешен план, в корена, в дълбочината на характера. Взискателна девойка. 

Забележете положението на Плутон, който е Вълнорез. Той „разрежда“ напрежението на опозицията в тази карта. Прави квадратура към оста на Възлите. Това означава, че основните ситуации, свързани с развитието на човека, ще протичат чрез плутонови ситуации. Може да се каже, че това е съдбоносно положение, фактор на Съдбата. 

Девойката е родена във вторник като ден от седмицата, който се под управлението на Марс - интерсептиран и неаспектиран, управлява 7 и 8 домове, както и 3. Тя се занимава със спорт; йога, плуване.

Партньорствата са сложна тема при нея. Учила е зад граница, на 15 г. е заминала; художник е. Била е омъжена, но за кратко. Съпругът бил англичанин, но не са живеели заедно през цялото време.  

В момента Плутон транзитира по Слънцето. Също и пръстените на Сатурн я стягат в знака Козирог – тя е на цикъл на Сатурн. В наталната карта има аспект между Плутон и Сатурн. 

Малко преди рождения й ден имаше критична ситуация в работата – уволниха я без обяснения. В работата тя е отговаряла за големи суми пари, свързани с благотворителни проекти за деца с нарушения. Международен проект.