Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Интерсептирани планети

Lotus

Теорията за интерсептираните (включени) знаци е твърде оскъдна, защото темата е доста размита и някак трудно доказуема. Хората с интерсептирани планети трудно осъзнават проблема си сами, защото включените планети са „дълбоко“ заровени. Едва когато настъпи моментът на разкриването им, човек започва да разбира определени неща, свързани с тях.

Интерсептираната планета е затворена като "парен котел" и когато се включи и разкрие, енергията й се изхвърля навън. За да може да се види и да се разбере работата на такава планета, е нужна смелост. Тя е свързана с много дълбоки пластове, които може да бъдат позитивни, но често психологически са доста трудни.

Интерсептиран се нарича знак, който изцяло и напълно се намира в даден дом, без да се пресича от нито една куспида. Например К1 в Стрелец, К2 в Козирог, К3 в Риби. В този случай знакът Водолей ще бъде интерсептиран във 2 дом и знакът Лъв - в 8 дом. И ако в тези знаци попадат планети, се наричат интерсептирани. Домовете, които съдържат включени знаци, винаги са по двойки. Например дом, разположен върху три знака, е много дълъг и естествено темата му е много значима в живота на човека (противоположният дом също).

Например планета, която попада в 1 дом, винаги ще се стреми към ярка проява, защото на това поле принадлежи първият импулс на активната дейност и възможностите, свързани с нея и т.н. Но, ако тя се намира в интерсептиран знак, проявлението ще е затруднено.  Включената планета в 1 дом може да изпитва неувереност, съмнения, страхове. Важно е  каква е тя: волева, емоционална, планета с лидерски качества или обратно; женска или мъжка.

Положението й е потенциална възможност, която е записана в картата, но животът предоставя много шансове за разкриването й и ние ще видим как работи това във всички методи: Прогресии, Дирекции, Транзити. Ще разберем благодарение на какви условия и възможности може да се прояви същността й.


Интерсептирана планета в 7 дом може да дава сложни отношения с близките и любимите хора в семейството. Дори когато не виждаме ясни показатели в хороскопа, наличието на включена планета в този дом може да сочи за сериозни проблеми. Ако имаме включена ос на знаци по 1 - 7 домове, също и планети в тях, които са в опозиция, това е сериозен проблем във всякакъв вид взаимоотношенията.

Планетата в 10 дом жадува да се прояви в социалния живот чрез професия, призвание. Ако е интерсептирана, тогава търсенето на професионалната реализация е трудно. В такива случаи е необходима помощ от астролог или психолог, за да насочи човека  към това да открие възможности в социалния свят, с които ще се чувства уверен, спокоен и доволен от своята работа; да се изяви.

Опитът от моите консултации показва, че интерсептираната планета в 10 дом често е сигнал, че човек не знае къде да приложи своите способности, в коя област да се реализира, не може да разбере какво иска.

Интерсептирана планета в 4 дом често дава скрити и неясни ситуации, свързани с рода и семейството, но може да е и показател за много дълбоки привързаности към дом, родина, род. Също така сочи за дълбока интровертност на човека, защото 4 дом е съдържателната страна на живота, корените, основата, затова той се интересува от психологически и вътрешни процеси.

Забелязала съм, че интерсептираните знаци по  оста 3 - 9 домове често посочват проблеми с образоването. Например младежът не избира правилния университет или има проблеми в учението, приложението на знанията в живота му е трудно, въпреки че е много умно. Или обратно, интерсептираната планета в 3 дом до такава степен задълбочава знанията в едно конкретно направление, че човек не може с нищо друго да се занимава.

Много е сложна оста 2 - 8 домове. Често такава позиция дава затруднена диагностика на заболяванията и проблем с енергообмена. Ето защо, когато се обръщат към мен с медицински въпроси и аз виждам, че има интерсептирани планети в домовете на здравето, винаги давам съвет да се провери още веднъж диагнозата, изследванията, за да може да се разбере истинската причина - често пъти липсва яснота. По 2 дом е нашата безопасност, комфортните условия, осигуряването, придобивките, т.е. нашите ресурси. По 8 дом са загубите и кризите в живота. Често хора с интерсептирани планети в 8 дом са имали проблемни банкови вложения или финансови операции, защото е трудно да видят реалната ситуация.

Същото е и при двойката 6 - 12 домове: затруднена или грешна диагностика, бягство от действителността или липса на желание да се прави нещо, трудно разбиране на причините за своите постъпки и действия в миналото (включени планети в 12 дом) или постоянни грижи, суета, дейности, които изцяло поглъщат човека (включени планети в 6 дом). Може да има сериозни кризи при интерсептирани планети в 12 дом.

Оста 5 - 11 домове е ос на действителното и желаното, радостта от живота и търсенето на идеала, отдаването на цялото внимание и енергия и дистанцирането, отстранеността от непосредственото дело. Интерсептираните планети в 5 дом са предпоставка за известни трудности с децата.


КАК МОГАТ ДА СЕ РАЗКРИВАТ ИНТЕРСЕПТИРАНИТЕ ПЛАНЕТИ ?

1. Чрез знака на върха на дома, който се управлява от интерсептираната планета.

2. Чрез планета, която е диспозитор на интерсептирания знак и се намира в силна позиция в картата.

3. Чрез съседните знаци, в които се намират планети в съвпад с интерсептираните планети.

4. Чрез аспект между интерсептираната планета и друга, която не е интерсептирана, или чрез затворена конфигурация, в която влиза включената планета.

5. Чрез временни показатели, които създават условия за разкриване: Транзити, Солари, Дирекции и Прогресии.

Когато разглеждах хороскопи на жени за години, в които раждат децата си, откривах нещо много интересно: ако в Прогресивната карта на майката по време на нейната бременност или раждане има някоя интерсептирана планета или са включени Слънце или Луна, тогава в някои случаи се ражда дете също с интерсептирана планета, както при майката.

6. Чрез Релокация, когато домовата мрежа се премества и може да се разкрият включените планети.

7. Чрез Синастрия, когато планети на партньора попадат в интерсептираните знаци на човека.

8. Чрез метода на Тематичните карти, който също помага да се разкрие интерсептацията. Поставяме интерсептираната планета (манипулирайки часа на раждане) на ASC или на MC – преместването може да обхване не повече от 24 часа след момента на раждане. http://uraniabg.com/news/Uran-v-tematichna-karta


ХАРАКТЕРИСТИКА НА ИНТЕРСЕПТИРАНИ ПЛАНЕТИ

ИНТЕРСЕПТИРАНО СЛЪНЦЕ:

Създава трудности в осъзнаването и разбирането на своето Аз, на своя път и предназначение. Може да липсва увереност в себе си, в собствените сили и таланти или да присъства усещане, че присъщите способности на никого не са потребни.
Това не означава, че такъв човек няма да може да постигне нищо, просто ще са необходими повече усилия.
Възможни са трудности в себеизявата, зависи в кой дом се намира Слънцето.
Работата и увлеченията могат също да изглеждат безсмислени за човека или да не му носят радост и удовлетворение.

ИНТЕРСЕПТИРАНА ЛУНА:

Често дава затруднена адаптация към новите условия на живот. Човек с хармонични аспекти към Луната навсякъде свиква лесно. Това се вижда много ясно, когато се кани да замине на пътуване: всичко ще предвиди, ще направи каквото трябва, за да си подсигури комфортно прекарване. Хармоничната Луна не се бои от трудни условия, винаги намира възможност да си създаде уют и всичко е чудесно.

Когато Луната е интерсептирана, човек изпитва вътрешно безпокойство какво ще бъде новото място: "Ами ако нещо не е както трябва, ако не е уредено, не е организирано, как ще бъде положението с храната, как ще спя на ново легло ...".

Във връзка с храненето имах случай, но не мога да ви покажа картата, защото не получих съгласие на майката. Момиче с интерсептирана Луна в Телец в 12 дом, което е показател за много силна връзка с майката. Както тя твърди, има две дъщери и еднакво ги обича, но девойката с интерсептираната  Луна  ревнува от по-голямата си сестра, защото има чувството, че майка й обича повече нея. То отключва анорексия, след като треньорът по танци й казва, че е започнала да пълнее. За нея това било стрес и тя спряла да се храни. Естествено криела тази ситуация и когато майка й разбрала, се обърнала за помощ към психотерапевт. Уж се справили с този проблем, но момичето започнало пак да хитрува – хранела се, а после взимала хапчета за повръщане.

Интерсептираната Луна може да дава известни отклонения в храненето. Такъв човек не вижда реалността и няма правилното усещане от какво се нуждае в даден момент. Доколкото си спомням, нейната Луна  управляваше 2 и 3 домове - трябва да обръща сериозно внимание на храненето, ако не иска да има сериозни проблеми със здравето.

Помощта и грижата на този човек може да не се възприемат адекватно от неговите близки и роднини. Човекът с интерсептирана Луна има чувството, че неговата помощ е съществена и значима, а околните не я оценяват по достойнство, което е много обидно за него.
Има и много страхове: за близките, за себе си, за родителите, за роднините, страх от бременност и раждане. Може да има проблеми с майката и със семейството.

Още един пример за интерсептирана Луна  в Рак в 8 дом. Жената има устойчив страх, който явно идва от детството. Разказва, че още като дете, щом видела малко бебе, нещо в нея се свивало и й ставало зле. Отношенията с майка й били доста лоши.

Такива хора имат прекалено големи очаквания от околните, защото Луната, все пак, е свързана с нашето въображение и обкръжение. Най-често ситуацията не е такава, каквато я описват.

От случаите, свързани с майка й, за които ни разказа, разбрах, че тя не разбира правилно и не приема помощта й, поради което са се установили сложни отношения между тях. Например разказа следния случай: когато била малка и майка й отсъствала по-дълго от къщи, тя се страхувала, че нещо с нея се е случило и имала натрапчивата идея, че няма да има повече майка. Изпадала в истерии, а когато майка й се върнела, вместо радост, изпитала раздразнение и ненавист към нея, заради болката, която е преживяла. Тук виждаме два полюса – любов и омраза.
Още една подробност - тя е маникюристка и се занимава с ноктопластика. Има много дълги нокти, заради които прави много впечатляващи движения, когато взима нещо или пие вода. Попитах я дали са й удобни тези дълги нокти, а тя ми отговори: „Да, да много са ми удобни. Без тях чувствам върховете на пръстите си оголени и това не ми е приятно.”

Разбрах, че желанието на жените да имат такива нокти е свързано със страх от външния свят. Това ми напомни животните с дълги нокти, които ги използват за самозащита. Попитах я, а тя каза: „Да, страхувам се от света“.  Вътрешно е напрегната – в картата й Уран е на  ASC и тя ненапразно идва да учи астрология, защото явно има нужда нещо да разбере. Тази защитна, агресивна позиция е резултат от страха и е свързана с интерсептираната Луна в 8 дом - тя очаква някаква нереална, въображаема опасност.

Зала: Мога да потвърдя всичко, което казахте. Дъщеря ми има интерсептирано Слънчево затъмнение в Близнаци в 6 дом. Смята, че обичам брат й повече от нея и се отнася неадекватно към моите грижи, които са изключително големи. Много трудна адаптация – ние имигрирахме в Австралия преди години. Първата година беше трудна за нея, тя се върна и живя в България. Сега пак е там от 2 години, не може да си намери работа, не й харесва. Аз съм там, за да помагам, а тя непрекъснато ми намира кусури. Влиза с мен в конфликти и казва, че й преча и т.н. По отношение на храненето – непрекъснато се храни неадекватно, иска да отслабва, все измисля нещо.

ИНТЕРСЕПТИРАН МЕРКУРИЙ:

Такъв човек добре усвоява знания. Притежава по-задълбочен подход и анализ, не е повърхностен.

Понякога не може да види това, което се случва около него, защото вниманието му е насочено към онова, което се случва вътре. Концентрира се върху съдържателната страна, а не върху външната, формалната.

Забелязах и друга особеност: човек с включен Меркурий  невинаги може да изрази своите мисли адекватно. Ето защо по-често слуша, вместо да говори. Оттук възниква и мълчаливостта.

ИНТЕРСЕПТИРАНА ВЕНЕРА:

Дава на човека изобилие от чувства и привързаност, но също и недоверие към партньора. Каквито и чувства да изпитва, на него му е трудно да ги изрази на външен план. Може да има неосъзнати преживявания и желания, увлечения, в които е трудно да определи какво иска. Венера управлява желанията в човека, неговия избор и оценка. Може да съществуват съмнения – искам ли го това или не, харесва ли ми или не. Човек изпитва силна нужда от любов и положителни оценки. Реагира особено активно на проява на любов от външния свят, защото му е трудно да изяви собствените си чувства. Благодарен е на тези, които демонстрират към него подобни чувства и умеят да го сгреят с тях. Тогава и той се разкрива и съмненията му отпадат.

Забелязала съм, че е възможен и късен брак. Въпреки че за това са необходими и други показатели.

ИНТЕРСЕПТИРАН  МАРС:

Енергията на включения Марс се натрупва дълго време и по-късно може да се изхвърли във вид на мощни, ярки импулси, да изригне като вулкан. Външно, докато натрупа своята енергия, може дълго време да е тих и спокоен, а след това, при разкриване да дава рязък и силен изблик.

Ако избираме занимание за такъв човек, за да бъде разкрит Марс, преди всичко това трябва да са спортни дейности: гимнастика, упражнения. Важно е тази енергия по някакъв начин да излиза навън. Иначе, когато при дадени условия Марс се разкрие спонтанно, се получават травми.

На такъв човек му е трудно да предприема волеви, самостоятелни действия. Преди това дълго обмисля, дълго се кани, съмнява се и не може да реши. Разбира се, невинаги действията и постъпките на човека се възприемат адекватно от другите хора. Т.е., ако той иска да помогне, да направи добро, то или не се оценява, или се критикува. В такива случаи в Русия казват: „инициативата е наказуема”.

В такъв човек има импулс за действие, но той невинаги води до реализация. Дори му е трудно да определи с какво да започне, какво да прави, къде да работи. Когато намери работа, свързана с Марс, тази енергия започва да излиза навън по-регулярно и не причинява такива проблеми, каквито са характерни за интерсептираната енергия. Иначе се стига до агресия, като енергията на Марс действа вътре в човека и влияе неблагоприятно върху неговото здраве.

ИНТЕРСЕПТИРАН ЮПИТЕР:

Интерсептираният Юпитер прилича на ретроградния, насочва вниманието на човека върху вътрешното съдържание на живота. Дава стремеж към философията, вътрешно израстване и развитие. Това е положителната страна.

Но има и обратна страна – може да е предпоставка за късна социална реализация, недоволство от своето положение, авторитет или репутация. На човека нещо все му липсва, не е доволен от това, което има и е постигнал. Налице е вътрешно противоречие между силния стремеж към успех и недоволство от постигнатото.

Възможна е завишена самооценка, големи амбиции, прикритост - като правило интерсептираният Юпитер  не обича предварително да разказва за плановете си.
Може да се прояви нереализирана жажда за популярност, завист към постиженията на другите. 

ИНТЕРСЕПТИРАН САТУРН:

В положителен смисъл дава високо чувство за дълг и отговорност, надеждност. Забелязала съм, че в човека възниква особено безпокойство, когато нещо се прави извън правилата или в разрез с неговите убеждения. Точно това потвърждава високото ниво на отговорност.

Понякога самият той си поставя рамки: може да се задоволява с малко или се стреми към по-скромен и аскетичен начин на живот, или попада в сатурнови условия.

Интерсептираният Сатурн дава прикритост, страх от това да загуби своята стабилност, опора, безопасност. Трудно му е да се справя с тези свои страхове, защото не е склонен да сподели и да получи утеха и подкрепа.  Ето защо като вътрешен фон той чувства постоянно безпокойство.
Забелязала съм, че на такива хора им е много трудно правилно да оценят надигащата се опасност. Липсва им адекватна предвидливост. Сатурн ни подсигурява, обръща ни внимание на някои неща, които ни предпазват от нещо, а когато е интерсептиран, може да липсва такова внимание.

ИНТЕРСЕПТИРАНИ ВИСШИ ПЛАНЕТИ

В повечето случаи, докато не се разкрият от някой Транзит, те не отключват проблеми.
Например при първата квадратура на Уран към наталното положение, която е ок. 21г., може да се наблюдават промени в живота на човека. При Нептун и Плутон също е много сложен този период, когато ок. 40г. (в зависимост от скоростта), се формира първа квадратура.

Когато става разкриване на интерсептираните висши планети, силата може да бъде огромна и да настъпи обрат в съдбата на човека. Той променя нивото си на съзнание и не бих казала, че това е изцяло негативно събитие.

ИНТЕРСЕПТИРАНИЯТ УРАН  може да даде вътрешно желание за промени, тревожност и безпокойствие. Човекът може да казва, че иска да промени нещо в своя живот, че не му харесва как живее, но му е много трудно да направи сам тази крачка, докато планетата не се разкрие, благодарение на някакви други показатели. Но, когато това стане, той започва да разбира какво точно е искал, въпреки че този момент няма да е лесен в неговия живот. 

ИНТЕРСЕПТИРАНИЯТ НЕПТУН  дава тягостно чувство на тъга, мъка. Може би това е жажда за любов. Душата страда, а не може да разбере как да открие това, което й е нужно. Човек се лута и търси упование в някаква религия.

ИНТЕРСЕПТИРАНИЯТ ПЛУТОН  може да е показател за дълбок интерес към смъртта, към дълбока философия, към съдържателни неща. Тази планета е наистина трансформатор, защото, когато започне да работи, ние сякаш умираме за един живот и се възраждаме за друг.

Много хора с включени висши планети имат чувството, че трябва да направят нещо много важно и значимо в този живот, но засега не знаят точно какво.


Източник:  14. Митяева Т, 2015г., Варна http://uraniabg.com/Letni-shkoli-MAA
Курс на тема: Планети в интерсептирани знаци, възможности за тяхното проработване. 

Статия със сходно съдържание: http://uraniabg.com/news/interseptirani-planeti

Предишна Интерсептирани планети Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework