Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Публичната Лекция на Михаил Левин

Lotus

Екзалтация на Нептун и Плутон

В наталната астрология има много схеми на екзалтация и доста често се сменят подходите към нея. Моето лично мнение е, че Плутон екзалтира във Водолей, а Нептун в Лъв. В наталната астрология на практика с екзалтация не се работи. Но това е тема на изследване. За хорарната е важно, защото, като зададеш въпрос, трябва да знаеш колко е силна планетата. Владението се използва в наталната, но екзалтацията – почти не.
Марс екзалтира в Козирог – тук той е нерешителен, но трудолюбив и действен. В екзалтация една от страните на планетата е по-слаба а другите са усилени.

Неаспектирани планети в наталната карта

На astro-academia.com са представени доклади от 2011 година, един от преподавателите разказва за опита си за неаспектираните планети в наталната карта. Там има видео, освен текста на доклада. По-добре аз не мога да го разкажа. Неаспектираната планета работи по-силно и активно от обикновеното. Понятието сила в астрологията работи двояко. Силната Венера не е непременно силна. Силният Марс, разбира се, е силен, но силната на Венера обаче не трябва да видна, това не е физическа силна. Венера в Овен е слаба, но външно е много силна и импулсивна, истерична и активна, но емоционално неустойчива. Във Везни е силна отвътре, но отвън е въздържана. Не винаги астрологичната сила е свързана с активност и външна сила. Затова като говориш за "силна планета", това не означава, че е рязка, а че силно влияе върху човека, темата й ярко се проявява в живота, животът те сблъсква с нея често.

Неаспектираната планета е силна, може да даде професия. Тя обаче живее свой живот и ти не можеш да властваш над нея, да я ръководиш и контролираш.

Астрологията е необятно пространство, тя е жива, постоянно се развива. Няма как един астролог да е специалист по всичко.

В наталната карта отчитайте всички мажорни и минорни аспекти. Неаспектираната планета в смисъла, който говорим тук, означава, че няма към нея никакви аспекти. Затова неаспектирана планета се случва доста рядко.

Интерсептирани знаци

Ясно е, че знаците са включени по двойки - Риба – Дева например. Знаците са всички наши възможности и способности в живота. Но тези възможности попадат в условия, при които част от тях не се проявяват. Например да можеш добре да рисуваш, но да не станеш художник. Има възможности, има и условия - в които част от възможностите не могат да се реализират.

Възможностите са космограмата - знаците и планетите без домовете. Като се сложи домовата система, това са възможностите с условията и това показва кое ще се осъществи лесно и кое- няма. Ако например си смениш местожителството, може да се окаже по-вероятно да се изяви качеството, защото ще се промени домофикацията при релокация. Най-силната точка на реализацията е в началото на дома. Ако планетата е в началото на дома, тя е в точката на максимална реализация, без значение от другите фактори. Всичко в интерсептирания знак не може да се прояви, реализира. Което не се намира в началото на дома, е свързано с несъзнаваното в човека. Затова интерсептираният знак е във втория слой на дома. Този дом винаги е проблемен, проявява се нееднородно.
Например младеж, роден в семейство на научни работници, способни и умни, завършва висше образование влиза в науката, бързо защитава дисертация, започва да преподава във ВУЗ, но в десетия му дом има интерсептиран знак. Той се реализира в науката, но това не му е нужно. Ако родителите му не са били в науката, щеше да избере друг път. Има външен успех и вътрешна неудовлетвореност. Това е сфера, където не може да се реализира. Отвъд външната ситуация има невидима ситуация при дома с интерсептирания знак, ситуация, която е скрита и противоречи на видимата. Има неудовлетвореност. Това е стремеж, който не намира проявление. Планети в интерсептиран знак не променят влиянието си в характера на човека - във вътрешния свят на човека влияят знаците, възможностите. Но когато стане въпрос за проявление и реализация на планетата, интерсептираният знак я задушава и не й дава възможност да се прояви. Интерсептираното Слънце - човек не знае какво иска или мисли, че знае, но всъщност желае това, което искат околните. Ако е на Асцендента или МЦ, той от рано знае какво иска, дори да не е престижно. Човек със слабо Слънце попада под влиянието на други хора, често не знае какво иска. Но това не е голяма драма - около 40-те години се намира начин да се проявят интерсептираните знаци.
За интерсептираните знаци трябват две неща - усилия и време. Ако планетата е в аспект с друга, интерсептираната се проявява чрез другата. Пак няма да е пълна реализацията, но поне частично.

Транзити върху интерсептираните знаци - ако Слънцето транзитира там, няма да знае какво иска, ще счита, че не може да реши нищо, че всичко вместо него е решено.

Въпрос от залата: кога се включва новият хороскоп при имиграция, смяна на местожителство?

Ако се преместиш на друго място, трябва поне половината цикъл на планетата да мине. В началото планетата се включва частично и постепенно се ускорява. Дори при кратките пътувания – тогава работи транзитът на луната - първите три дни е аклиматизацията, тя минава един знак за това време, след 2 седмици пак има критичен момент, но астролозите са установили, че за 3 месеца се аклиматизираш напълно. Отиваш в Америка, да речем- през първата година ще има битова аклиматизация; социалната - Юпитер – идва след 6 години. Сатурн, чувството на стабилност- може да не го усетят(имигрантите) и до края на живота си. Винаги се чувстват нестабилни и се безпокоят за тези, които остават в родината. Така че аклиматизацията по цикъла на Сатурн идва след 14тата година престой.

Черната луна

Тук имаме случай на това как едно несправедливо лепнато име може да ти стъжни живота. Има се предвид Лилит.

Черна луна - от миналия век се интерпретира в астрологията. В древната астрология не е имало такова понятие. Какво представлява черната луна? По втория закон на Кеплер, планетата се движи по елиптични орбити. Елипсата има два центъра - фокуса и слънцето е в другия. Или Земята, когато говорим за Луната. Има голяма и малка ос на елипсата. Фокусите са на голямата ос. Така Луната има най-близко и най-далечно разстояние - и те са на голямата ос на елипсата. Черната луна е точката на максимално отдалечаване на Луната от Земята. Това е точка от лунната орбита. Вторият фокус на лунната орбита също е на оста. Вторият фокус и най-голямото разстояние и те съвпадат като се гледат от Земята, която е в единия фокус. Затова може да се счита, че вторият фокус на Лунната орбита е именно черната луна. Нашият център на съществуване е реалният - Земята, близките ни, целите ни. Но освен това у нас има нещо, което е неосъзнато, но силно се стремим към него - несъзнателни желания, стремежи и идеали. И това е споменато в Библията, в петокнижието, както много неща, които се откриват в днешно време. Юнг - анима и анимус - във всеки мъж има неосъзната жена, идеална жена анима, към нея несъзнателно се стреми той, към този образ на идеалната жена. И като срещне такава, се получава неосъзната реакция. Този образ е двойствен - затова има и хубаво, и лошо в него. Това е подсъзнателен идеал. У нас има и неосъзнати страхове. Човек често не осъзнава страховете си. Подсъзнанието често влияе на нашия живот. Ако срещнеш човек, който ти напомня за неосъзнат страх, ти ще се с страхуваш от него без да знаеш защо. Така че имаш съзнателен и несъзнателен център на съзнанието ти, който също влияе на живота ти. И черната луна е този център.

Цикълът на Черната луна е корен квадратен от производното на цикъла на обиколка на Меркурий и Плутон. Обиколката на Черната луна е средно геометрическият период на Меркурий и Плутон. И тя наистина има много общо с Плутон. Когато се активира, се реализира много значима за човека ситуация. Например изведнъж се случват много добри условия за инвестиция или невероятни емоции, концентрирана ситуация, в която виждаш само едно и нищо друго, интензивно - точно като една плутонова ситуация.

Значи Черната луна се свързва с интензивност и затова астролозите я приемат за негативен фактор. Това пише във всички текстове - че действа негативно. Аз обаче започнах да проверявам нейното действие върху моята карта и картите на моите познати. Днешната астрология се променя. Едно време е имало само таблици и картите са се строили по една седмица, после по един ден, после за няколко часа. Сега се изчисляват за минути. Вече може да се използват големи бази данни и да се правят изследвания. Съвременната астрология може да работи бързо с много статистически данни. Има френски институт, който решил да проверява астрологически твърдения и се оказва, че не всички са истина. Все пак все още астрологията не работи толкова точно, както природните науки. Във физиката излязло съобщение, че е станал сложен термоядрен синтез, но в никоя лаборатория не успели да го повторят, затова го отхвърлили. В астрологията все още няма такава критичност и отговорност за думите. Никой физик не би публикувал нещо без да е проверено надлежно, защото ще загуби авторитет. Но в астрологията често сяда някой, помисля, поглежда небето и му хрумва нещо и пише книга. Затова препоръчвам всичко да се проверява. Не всички астрологически текстове са верни. Направих експеримент с 20 човека - кога са се влюбвали и женили сполучливо или без успех, поръчах да се проследи черната им луна на дирекция, прогресия, солар, транзитен - дали е действала. И 20-те потвърдиха, че при сериозна влюбеност винаги е действала Черната луна. От тогава 17 години, 200-300 човека са минали през моя поглед и всички го потвърждават. Реално ако проверим няколко ситуации на влюбеност, нито един случай няма да не действа в тези моменти Черната луна. Затова тя се свързва с влюбеността. Това, разбира се, може да се оцени като негативно действие J . Всички двойки се срещат на Черна луна. Контролна група трябва да има и в астрологията. Погледнете не само негативните събития, но и неутралните и позитивните.

Черната луна създава ситуация на въвличане, ситуация, от която не искаш да се откажеш. На емоционален план действа двояко. На умствен план, понеже се ражда от дълбокото подсъзнание, прилича на Плутон, носи силна емоционалност. Ситуацията те носи, не можеш да видиш нещата трезво. Черната луна дава неадекватност в ума. Действа много двояко в умствен план. В повечето случаи дава неща, които не можеш да оцениш и адекватно да предвидиш, винаги всичко е непредсказуемо, неповторимо. Целият ти опит, логика, жизнени знания в момента се изключват. Излизаш от програмата на обикновения си живот. Може ситуацията да завърши добре или зле, но не можеш да кажеш какъв ще е изходът. Астрологът може да помогне, но пак не изцяло. Най-често Черната луна променя жизнения сценарий. Вкарва те в друг път - по-добър или по-лош. Трудно е да разбереш дали е добро или лошо. Всеки влюбен си променя живота. Трудно е да се оцени. Затова е двойствено действието.

В мундалната астрология Черната луна действа интересно. Силната Черна луна в хороскопите на държавен лидер може да води по това, че той не разбира какво прави с народа. Горбачов има Черна Луна на МЦ. Накрая доведе държавата до съвсем различно място, от това, което очакваше.

В материален план е свързана със загуби на ненужни неща. Как да оценим това? Ако например Черната луна попада транзитно върху К2, може да се загубят пари. Ако аспектира петия дом с Меркурий вътре, пак предупреждаваш, че ще харчи пари, но човекът всъщност харесва нещата, които си купува, така че това не е лошо. Никога не считайте, че действието й е негативно.

В транзити и дирекции създава ситуации, които за човека са значими и променят живота му- не непременно към лошо. Ти имаш силен Сатурн и искаш стабилен живот. Никой не иска животът му да се променя всеки ден. Така се въртиш около живота си, около основата си и трудно го променяш. Сатурн не се променя. Той може да се промени с помощта на висшите планети, но те му действат разрушително. Те може да пробият дупка в стената на живота ти. А Черната луна действа хитро, като променя живота на човека без да го разрушава. Един учен е видял, че от атома понякога излизат частици, които не би трябвало да излязат, те като че ли успяват да преодолеят мембраната. Така и тук. Има винаги вероятност да се окажеш отвъд. Тунелиране- така се нарича този термин във физиката. Черната Луна просто необяснимо как се озовава в живота ти. Във всяка точка на времето и пространството има и сигурност и свобода.

Когато видим ситуация на невидимия план на живота ти, която като че ли те качва на друг автобус.

Черната луна в четвърти дом - може да действа психологически – човек се страхува за дома си, за семейството си. Темата, свързана с положението на Черната луна в картата, е че нативусът се страхува да му се наруши стабилността там. Често ЧЛ се проявява лошо в началото на живота - първите два цикъла. При мен е във втори дом - в началото животът ми е бил застрашен, всеки момент майка ми ме е чакала да умра. Може да означава, че в началото животът на човека е много болезнен. Безпокойство за здраве или пари. Страховете не се реализират непременно. В седми дом ЧЛ - това е, когато не можеш адекватно да оцениш партньора си. Мислиш, че е надежден, но трябва винаги да се съветваш с някой по-знаещ. Не означава, че всички партньори са лоши, но винаги има фактор непредсказуемост, напрежение и страх. Човек е несигурен в стабилността и се страхува. Може да се страхува без да знае. Не може ясно да види какво се случва наистина. Това е ситуация на непредсказуемост и контрол. Това са накратко действията на Черната луна.

В синастрията ЧЛ е интересна. Ако срещнеш човек, при който планетата му попада на Черната ти луна, това е страна от живота му, която е много важна за теб. Ако Слънцето на мъжа попада върху ЧЛ на жената, тя силно се влюбва в него и мисли, че е идеален. Не може да противостои на обаянието. С Венера и Луна при противоположната ситуация е подобно. Ако попада върху Сатурн – това е страх, чувство на несвобода. Марс - възлюбен и съперник, напрежение, конфликт и страх, омраза. Неадекватно емоционално отношение към човека. Ако твоята ЧЛ попада върху планета на друг, тази му страна не можеш да я оцениш адекватно.

Отидете си вкъщи и проверете това. Виж какво се е случвало, когато сте се влюбвали различните пъти, когато е имало силна емоционална реакция и промяна в живота. Вижте транзитите. В началото на създаване на сериозни взаимоотношения. Дирекции и прогресии също.

Бяла луна
- не може да се покаже по физически, научен, чисто астрономически начин, затова не работя с нея. В Русия има школи, които Черната Луна я смятат за абсолютното зло и Бялата луна за абсолютното добро.

Левин разказва за случай, когато една астроложка решила, че един генерал е направил грешен избор, понеже ЧЛ тогава му е действала. Но няма точка в живота, според която ти задължително ще направиш грешен избор. Няма логика да е така.

ЧЛ в 9 дом – човек трудно решава какви цели да има.

При съвпад с лунните възли - не съм изследвал тази тема.

ЧЛ в първи дом - много голяма активност. Този човек никого не слуша, когато действа. Всичко в съвпад с асцедента влияе силно.

Въпроси от залата

Относно Хирон

Занимаваме се с реални физически обекти, които съставят структурата на слънчевата система. Орбитите им са стабилни и резонансни. Астероидите ще работят, когато действат видимите планети. Хирон - не съм се занимавал с него, ще направя изследователска група. При Хирон се срещат много противоречиви текстове. Забелязвал съм, че той действа, сега трябва да разбера как. Ирида - открита малка планета, изследвал я е един млад астролог, изнесъл е доклад, скоро ще го качим в сайта.

Кармичните аспекти

Всички аспекти, които са по 1/9 от кръга - 40, 80, също и 100 градуса, 140 за някои. 40 - това е числото на Плутон. Защото разстоянието до Плутон е 39,5 пъти разстоянието Слънце-Земя. Това са ситуации на преход през пространства, изменящи живота ти напълно. 40-години след излизането си от Египет евреите са скитали в пустинята, 40 дни Христос е бил в пустинята след кръщението и се е борил с изкушенията на Дявола. 40 е свързано с промяна в пространството и живота. Затова Плутон се свързва с трансформацията. Промяна на ситуацията. Тези аспекти са кратковременни, интензивни и с високо напрежение. Ако ситуацията възниква само върху кармичен аспект и няма други, раздялата е много бързо след това. Понякога тези аспекти се считат за разрушителни. Може и смърт, но не винаги. За смърт трябва поне 3-5 показателя още. Нонагонът е разрушителен, но от части. Това, което е мъртво, бива разрушено от него, живото не го пипа. Това, което не носи удовлетворение, е мъртво, но на теб не ти се променя ситуацията, караш по инерция. Това, което отдавна е изгубило смисъла и съдържанието е мъртво, то се разрушава. Ако взаимоотношенията са живи, Нонагонът не може да ги разруши. Кармични се наричат, защото са интензивни. Зависи от планетите, които  го формират. В дирекции и прогресии работят най-много, при транзити не толкова.

Въпрос: какво дава Нептун на Асц?

Нептун на асцендента- повишена чувствителност, силно обоняние, възприемчивост по всички начини. Сенситиви, емпатични, интуити.

Квадрат с възлите - създава проблеми, постоянно трябва да променяш нещо в сферата на действие на планетата. Може да даде силна способност в тази област.

Въпрос: в момента по транзити Плутон е в Козирог, а Сатурн навлиза в Скорпион- какво ще даде тази взаимна рецепция?

Планети във взаимна рецепция е като съвпад.

Сега ще са Плутон и Сатурн във взаимна рецепция. Криза, а после политиците ще казват, че това са били структурни промени. ЕС винаги е в преходно състояние. Смятам, че ще се превърне в нещо подобно на САЩ - по-малко суверенни държави и по-силна централизация.

Духовните процеси не се променят от транзитите. Те вървят по други ритми.

Предишна Публичната Лекция на Михаил Левин Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework