Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Подход към ректификацията на наталната карта: качествена и събитийна

Lotus

Левин М.Б.

Ректификацията е процес, в който астрологът, използвайки прогностичните методи, с които работи, чрез ретроспекция на живота на питащия, установява часа му на раждане с точност до 4 минути. Веднага възниква въпросът кой от моментите, смятани за раждане, може да се нарече истинен: дали това е показването на главата на детето, дали това е прерязването на пъпната връв, дали е първият писък, а именно първата глътка въздух. Дейн Ръдиар се придържа към последния момент, тъй като той обуславя независимото физиологично съществуване на човека. Но истината е, че инкарнацията може да започне и по- рано, и по – късно от фиксирания от лекарите момент на раждане. Важното за нас като астролози е да установим момента, в който наталната карта се е включила за дадения човек и според събитията от миналото да я поставим в изходна точка, която като часовник предопределя всяко едно важно събитие в неговия живот.

Ако картата не е ректифицирана, може да се получат разминавания дори и в АСЦ, което е от базово значение за интерпретацията на картата.  Основното е, че неректифицирата карта поражда неточности в прогностичните методи, най- вече в работата с куспидите на домовете.  

Кога можем да минем и без ректификация? Ако имате опит в работата с космограма и ако часът на раждане е известен с приблизителна точност, ще можете да направите една базова и много точна интерпретация на личността, както и да работите с транзити, символични дирекции и прогресии към космограмата и до известна степен към наталната карта, която сте построили. Просто ще трябва да игнорирате интерпретацията на куспидите на домовете. 

Има много методи за ректификация, тук ще ви предложим този, който се ползва в Академията. Разработен е през 80те години от Левин и Айзин и е проверен на повече от 3 000 карти и 10 000 събития. Но преди това трябва да споменем, че съществува качествена и събитийна ректификация. Задачата на качествената ректификация се състои в това да подготви наталната карта за събитийната ректификация. Качествената ректификация включва: определяне на Асцендента на нативуса и знака на МЦ, определянето на знака и градуса на Луната и определянето на разположението на планетите в домовете.  

Определяне на Асцендента по външността и особеностите на строежа на тялото на човека.

Огнена стихия на АСЦ

Лице: чертите са резки, отчетливи, създава се впечатление за енергична натура или величественост. Очи: директен, ясен, пламенен поглед. Докато говорят, гледат право в очите. Нос: голям, често орлов, римски профил; върхът на носа е подвит, ноздрите са рязко очертани, челото не е високо. Брадичката е масивна, често челюстта е издадена напред. Зъбите са едри. Тялото е мускулесто. Походката е бърза, гледат и вървят напред, бързат, движенията са резки, ръкостискането е енергично. Гласът е силен, интонацията е повелителна, обикновено се държат доминиращо, стремят се към активно общуване, инициатори, задават тон на разговора. Обичат да водят монолог, имат ниска степен на чуваемост. Обичат да налагат гледната си точка. Предпочитат спортното облекло, ярките червени и оранжеви цветове. Лъвът има слабост към златните бижута. 

Всеки знак си има отличителни черти:

Овен на АСЦ: в сравнение с другите огнени знаци, този може да има по- развити вежди. Имат  по–мускулеста конструкция, по-осезаема енергичност. 

Лъв на АСЦ: характеризира се с развит гръден кош. В сравнение с другите огнени знаци има по-окръглено лице. Къдрава коса (като ореол или грива). 

Стрелец на АСЦ: най-голям ръст сред другите огнени знаци, развити бедра, гледат „от високо“. Жените обичат да си връзват „конска опашка“.


Земна стихия на АСЦ

Лицето има монументални форми, очертани скули. Кожата може да е суха и нееластична. Погледът е неподвижен, спокоен, клепачите са тежки. Носът е едър или месест. Брадичката и челюстта са масивни, едри. Тялото е силно, плътна структура, големи китки и стъпала. Походката е тежка, движенията са бавни; обичат да подпират ръцете си в хълбоците. Ръкостискането е тежко и плътно. Маниерите са грубовати. Не са много общителни, контактуват избирателно. По време на разговора не обичат да минават от тема на тема, обичат близкия, плътния контакт със събеседника. Външно слабо реагират на промени в обстановката. Сядат стабилно, не си сменят позата често, на пода поставят и двата  крака. Търсят къде да си подпрат ръцете. В облеклото предпочитат практичния, класическия стил.

Телец: характеризира се с най- окръглените и благообразни форми. Носът е най- месест в сравнение с другите два земни знака.

Дева: най-издължено лице и нос по отношение на другите два земни знака. Младолика и спретната визия.


Козирог: кожата може да се състари предварително. Погледът е строг и хладен. Може да има прегърбване.


Въздушна стихия на АСЦ  

Лицето е живо, често си сменя изражението. Лицевата мускулатура е много подвижна. Чертите са заострени. Очите са леко дръпнати, погледът е жив и постоянно оглеждащ. Носът е остър, като върхът понякога е раздвоен. Тялото е много подвижно, има склонност към слабота. Често изглеждат по-млади от годините си. Жестикулацията е активна. Походката е въздушна, понякога летяща, хвърчаща във въздуха, движенията на ръцете и краката може да не са координирани. Жестовете на ръцете са бързи. Гласът е висок и звънък, изпълващ пространството. Много са комуникативни, лесно установяват контакт и намират общи теми за разговор. Могат да разговарят едновременно с няколко човека. На новоподнесена информация реагират бързо, много са любознателни. Сядат на ръба на стола, за да имат готовност винаги да станат. По отношение на облеклото обичат тийнейджърския стил и до късна възраст остават младолики.  

Близнаци: остро лице и черти. Погледът е хитър или лукав.

Везни:  характеризират се с много мила и блага външност, хармонични, правилни черти на лицето. Много красива външност, на която нативусът винаги обръща подобаващо внимание.


Водолей: с най-висок ръст(сред другите въздушни знаци). Очите имат уранов заряд, погледът е електрически, блести.


Водна стихия на АСЦ

Лицето обикновено е кръгло, чертите са меки, създава впечатление за инфантилност. Очите са кръгли, погледът често е блуждаещ, рядко гледат право в очите на събеседника. Носът може да е чип и по-месест. Устата също е месеста, брадичката не е голяма, кръгла, месеста, често има двойна брадичка. Тялото е с окръглена форма, често със склонност към пълнота. Раменете са отпуснати надолу. Погледът е дълбок и омайващ. Походката е плавна, флегматична, поклащаща се. Движенията на ръцете са плавни и бавни. Ръкостискането е вяло. Гласът е фин, тих. Осъществяват контакта с друг предпазливо, сугестивни са, лесно се разсейват, като се потапят в собствения си свят. Не обичат да им се бъркат в личното пространство, реагират на най- незначителните емоционални нюанси и промени в атмосферата. Избягват директните отговори.  В облеклото обичат свободните дрехи, бродираните якички, дантелените кантове. 

Рак: лицето е детско, всяка негова част може да се характеризира с умалително име: бузки, носленце, очички и т.н. очите са изпъкнали.

Скорпион: тук носът може да бъде както чип, така и орлов. Погледът обикновено е енергичен, дълбок, потаен, кожата тъмна.


Риби:  характеризират се с неуловими, неточно очертани черти на лицето.


Целият гореспоменат материал се отнася до представителите на европейската раса. Не трябва на 100 % да изхождате от физическото описание, посочено по-горе, тъй като на Асцендента/ в 1 дом може да има и други планети, които да видоизменят и профила, и самата форма на лицето, както и аспекти към върха на 1дом. По-сигурно е да изхождате от маниера на поведение, както и самата конструкция на тялото и най-вече моториката. (материал за част от описанията по-горе е ползван от книгата на Борис Израитель „Ректификация“) 

Сега нека обобщим: ако човекът не може да стои на едно място, докато говори с вас, постоянно се мести и гледа във всички посоки, значи 100% не е земя или вода. Земният знак стои на място, като че ли краката му са вкопани в земята. Въздухът реагира на всичко, което вижда наоколо за разлика от земята и огъня.

Кардиналните знаци имат своеобразна Т-форма на тялото. Като че ли са затиснати  в тази форма. Раменете и гърба образуват буквата Т. Движат се заедно с тази конструкция- ръбести рамене и гръбнак. Прекалената подвижност на раменете е характерна за мутабелните знаци. Фиксираните знаци имат по- голяма скованост в централната част на тялото. Представете си как танцува един кардинален, един фиксиран и един мутабилен Асц.  

Ако ректифицирате карта на човек, за когото не знаете никакъв приблизителен час, първо определяте стихията на Асц. После започвате да правите качествена ректификация. Построявате няколко хипотетични карти и  започвате да анализирате по метода на обратната интерпретация на картата. Излиза например, че човекът има Сатурн на Асц. Питате се: „а може ли този човек да има Сатурн на Асц? “ Или, да речем, в единия случай 6 дом при човека попада във Водолей, а в другия- в Козирог. Питате го какво работи и каква работа би го задоволила: тази на свободен график или в подредена структура с фиксирани задължения. Или в единия случай Юпитер попада в 2 дом, а в другия в 3. Ако е в 3, това означава, че нативусът има много контакти, постоянно посещава някакви курсове. Ако е във 2, значи разполага с пари. Просто задавайте на човека простички въпроси. 

Гледайте къде се намира Сатурн. Той или дава малко, или нищо, суша в дома, в който се намира. Например: виждате Сатурн в 11 дом, питате човека какви са му отношенията с приятелите, има ли, няма ли.  

Гледайте къде се намира управителят(Господарят) на Асц. и питайте колко време и енергия отделя на темата на дома.  

Интересно е да се провери къде се намира Луната. В този дом на човека му е най- добре(разбира се, ако тя не прави съвпад със Сатурн). Това е домът, където човек разпуска, сваля напрежението, където се чувства най- естествено. Ако се намира в 12 дом, значи обича да е сам или да спи. Ако е в 1, предпочита активна дейност, ако е във 2, най- често разпуска на природа или обича да си похапне. В 3 дом - това е обучение, контакти, гости. В 4 дом човек най- добре се чувства в къщи. 5 дом - обича развлеченията, игрите, контакта с децата. 6 дом отпуска се чрез грижи за някого или на работа. 7 дом - почива си при общуването с близките или с любимия човек. 8 дом - по време на сън, сексът за него също е добър начин да се отпусне. 9 дом - пътувания, също и обучение. 10 дом - работа, но и общуване с единия от родителите. 11 дом - търси приятелите и големите компании.  

Тази схема можете да разширите и сами. Както казахме, ако Луната е в съвпад със Сатурн, човек не може да се отпусне и има склонност към леки депресии. Сатурн дори и в най- леките си аспекти към Луната- Секстил или Полусекстил, пак ще дава тенденция към ограничаване. Сатурн никога в никой аспект не променя своето действие, само го смекчава или усилва. В най- добрия случай той организира, по който начин ограничава. Тоест аспектът между Луна и Сатурн винаги ще даде самоконтрол и натиск отстрана на външни обстоятелства, дисциплина. Но, ако Сатурн и Луната са в различни домове, човек бяга от Сатурн в дома на Луната. Единственият случай е, когато Луна и Сатурн са в съвпад. Тогава човек трябва да търси изход чрез  Нептун. Само че Нептун не отпуска, а засмуква човека в нереална среда, откъдето после не му се излиза. Той дава повече кеф, но по-малко радост.  

По същия начин трябва да се провери домът, където стои Слънцето. Това е домът, от който човек се зарежда, черпи сили.  Ако се намира в 4 дом, значи човек се зарежда вкъщи; ако е в 5 дом, човек се зарежда по време на някакъв творчески за него процес. Така че търсете дома, който дава на нативуса най- много сили, домът, в който той най- много обича да се намира. 

Сатурн е мястото, където човек държи някакъв „изпит“. Затова домът, където се намира Сатурн, е, така да се каже, леко „поразен“, напрегнат. Това е дом, където човек изпитва дискомфорт. Важно е да разберете какво му се е случило на сатурновия цикъл: 29,5 г. Питаме какви трудности е имал през този период или някакви сериозни промени. Той например казва, че поради болест е напуснал работа. Разбирате, че Сатурн трябва да стои или да управлява 6 или 10 дом. В дома, в който се намира, и домът, който управлява Сатурн, манифестира кризата на Сатурн. Обикновено това става в края на сатурновия цикъл.  

И така, ректификацията на наталната карта е изключителен творчески процес. Повече прилича на изкуство, отколкото на алгоритмична процедура.

С помощта на такъв тип процедура, намирате определен сектор от 15 градуса, в които вероятно се намира АСЦ. След това включвате прогресии, дирекции и транзити към върховете на домовете.  

Теория на "Перинаталните Матрици" и използването им при Ректификация тук

Правила за събитийна ректификация  ТУК 

Превод от руски език Иванова К.

Предишна Подход към ректификацията на наталната карта: качествена и събитийна Следваща
Задвижва се от Silla.IO PHP Application Development Framework