Astrocenter Urania logo

Астроцентър Урания

Обучение по астрология

Статии

Отвори всички Затвори

Подход към интерпретация на Мунданна карта. Левин М.Б.

Lotus

Варна, 2010г.

По-рано днес ми зададоха въпрос относно това каква е темата на лекцията. Това е мунданна астрология, но не пълен курс, разбира се, а просто български колеги ме помолиха да кажа нещо за бъдещето на България.

Искам да ви споделя как правя прогнози за съдбата на държавите, на Европейския съюз, за да видите нагледно.

Световната астрология или мунданната, както е на латински, е древна наука. С нея са започнали да се заминават тогава, когато и с натална астрология, тоест преди хиляди години. Има много постижения в този дял на астрологията, но аз ще ви предложа собствени разработки по темата. Най-същественото, по мое мнение, което направих в мунданната астрология, е че промених предмета, който тя изучава. Авторите на литература по тази тема предлагат няколко подхода, в частност такива, които се основават на цикли като съединението между Сатурн и Плутон или тройното съединение като Уран, Сатурн, Нептун. Има изводи, направени въз основа на така наречените „мутации“ (съединението между Юпитер и Сатурн се нарича мутация), например изследвания относно земната мутация, тоест цикъла на съединение между Сатурн и Юпитер в земните знаци. Ще започне нов цикъл на съединения на Сатурн и Юпитер във въздушни знаци. Но за конкретна държава това не позволява да се направят конкретни изводи, защото ще засягат цялото пространство на планетата Земя. Затова аз предлагам малко по-различен подход. Всички автори построяват хороскопи на държави, изчислени на база на официалната дата на възникване на държавата. Например Американската държава е сформирана  през 1776 г., като за отправна точка е взета датата на подписването на Декларацията за независимост. От тогава до ден днешен народът на САЩ съществува без особени промени. С България  нещата са доста по-сложни, защото тя е минала през бурна история. Имало е Първо царство, което пада през 1018г, след повече от столетие възниква Второ българско царство, което просъществува до края на XIV век, следват петстотин годни под турско владичество, после възниква Княжество България и след това България като независима държава; след Втората световна война се създава комунистическа държава, а сега е нещо ново. Ако се вземе предвид всичко това, може да се каже, че на тази територия са се сменили поне 5 държави, но най-интересното е, че българският народ е продължавал своето съществуване като една цялост и го има и до ден днешен. Например може да се построи астрологична карта за момента на падането на комунистическата държава и началото на новата Българска република. Така правят много съвременни астролози. Няма лошо, това също може да даде определени резултати при анализа. Проблемът е, че като се промени статутът на държавата, всички прогнози, правени по картата за Република България, престават да имат значение. Те съществуват само дотогава, докато и самата държава. И аз по този начин започвах да изследвам, като построявах хороскоп за всяка нова държава в историята на Русия.

Първо построих карта за Великата октомврийска революция от 1917г. След това, като използвах методите на Андре Барбо и анализирах определени цикли, установих, че те са действали и преди тея. Тогава ми дойде една идея, че в края на краищата руският народ не се е появил през 1917 г.

Историята на един народ е непрекъсната. Например хан Аспарух е жив елемент на българската история. Вие не си напрягате ума, когато чуете името му, за да се сетите кой е. По същия начин цар Симеон, хан Крум и други. Това е жива история. Тогава разбрах, че трябва да строя карта не за държавата, а за народа. Но се оказа, че във връзка с това има голям проблем. Историята на една държава може да се датира точно, но народът кога е възникнал … ?

В историята на Русия има един много интересен  момент на среща между две етнически групи. Именно тогава е възникнал нов етнос. Това е  моментът на идването на шведите в град Новгород, където започват да управляват. Тогава територията на днешна Украйна, Белорусия е била населена от славянски племена, образуващи отделни общности, но не и обединена държава. Това вероятно е свързано с особеностите на славянското мислене, което не носи в себе си елемент, който се стреми към формирате на държава. Славяните имат стремеж да се затворят в малко пространство, тоест са Лунен тип. Когато пристигат викингите, те задават мощен импулс към обединение. Не минават и 100 години и на тази територия възниква държава, разпростираща се от Балтийско море чак до Черно море. Срещата между тези две етнически групи я определих като начален импулс. След това започна чисто астрологична работа. Построих карта и трябваше да покажа, че тя работи. Хороскопът на руския етнос бе признат от руското астрологично общество.

На основание на това, че я създадох, ми бе присъдена и докторска степен по астрология. След това започнах да се занимавам с други държави.

Първото, което ми дойде на ум, беше САЩ. Вече казах, че американските астролози построяват карта на САЩ за датата на подписването на декларацията за независимост – 4.07.1776г.

Ако и вие го направите, ще видите, че Слънцето е в Рак, но по мое мнение, американците са типични представители на знака Близнаци като етнос. Повечето от тях редовно си сменят местоживеенето и то отиват в съседен град или щат, а не квартал на същия град. Целият им начин на живот е много близнашки - начинът на мислене, характерът на човешките взаимоотношения. Ракът е съвсем друг тип – обича да си седи вкъщи, да се храни с домашна храна… Знаете как се хранят американците. Исках да разбера кога е започнал съществуването си този народ, защото хората, които са подписвали тази декларация за независимост, са били с вече формирано мислене и са отстоявали своята независимост. Като започнах да чета историята на САЩ, открих любопитна дата – тази на първото дебаркиране на американския континент. Колумб е открил Америка, но не цялата. Той е открил само нейната южна половина. Северна Америка по това време не е била населена. Когато при протестантите в Англия възникват проблеми с тогавашното католическо английско правителство, те решават, че трябва нанякъде да се местят. Тогава се организира експедиция, която да обследва бреговете на Северна Америка. След това построяват първия кораб с името Провидънс и има известна дата на дебаркиране. Когато я видях, нещо в ума щракна и всичко се подреди – 25 май 1607г. 

Трябваше да се установи кой е Асц. Не беше лесно. Отне ми половин година, но тъй като се ровех от доста време в историята им, разбрах, че и Асц. се намира във въздушен знак, защото с него е свързана територията на държавата. Такива отворени, свободни пространства на първо място са свързани с въздушните знаци; федерации и конфедерации също имат общо с този елемент, защото те предоставят на членовете си достатъчно голяма свобода. Резултатът от изследванията ми доведе до този хороскоп:


Асц. попада във Водолей и забележете колко планети има в знака Близнаци – цели 6. Юпитер е във 2 дом в Овен - изключително самоуверени, всичко знаят. При това са много контактни. Нептун на върха на 8 дом - тяхното истинско богатство е свързано с Нептун. Те има огромни дългове и са нещо като финансов резерв на целия свят.

По-лесно ми беше с хороскопа на Европейския Съюз.  Той е предшестван от Европейската общност за въглища и стомана. През 1951г. европейците, изморени от войни, решават да променят нещо. Знаете, най-големите конфликти за последните 200 години са били между Франция и Германия. Тогава възниква идеята да се обединят двата най-големи отрасъла, от които зависи войната - въглищата и стоманата (производството на оръжие), вече никой няма да може да произвежда нещо тайно. След години Европейското икономическо общество прераства в Европейски съюз.


Тук с домовете постъпихме по следния начин – поставихме Слънцето на МЦ. Когато часът е неизвестен и субектът на картата е с обществен характер – предприятие, фирма, съюз и т.н., Слънцето се поставя на МЦ. Това е проверена, работеща методика.  Картата на ЕС е проверявана и тя работи. Изследвахме курса на валутата.

Ако става въпрос за натална карта на човек, не е възможно да се работи без известен час на раждане. Това дори се забранява от етичния кодекс на Американската астрологична асоциация. Но в редки случаи, когато се налага, аз поставям Слънцето на Асц., все едно е роден на изгрев.

Аз предложих карта за етноса на България за 680 г. Някои отказват да приемат тази година, защото няма документи за нея. Има за следващата и това е договор с Византия.  Но договорът е бил подписан от вече формиран субект. А за мен бе интересен моментът на възникването на България. Както и в руската, така и в българската история, на тази територия е имало много славянски племена, обединени, но неформирали единна държава. Византия е подлагала на натиск славяните от юг, събирала е от тях данъци, като по всяка вероятност тук е имало около един милион,  тоест е можело да се борят за своята независимост, но нещо не им е достигало. Може би същото, което и на славянските племена на територията на днешна Русия, а именно тенденция към единство. Доминирал е стремежът да бъдат затворени в собственото си родово пространство. Тогава се явява нов, изразен активен елемент – Булгари, дошли от Волга. Тоест се появява подчертан марсов елемент, какъвто след повече от столетие ще бъдат викингите за формирането на руския етнос. Пристига Аспарух и доколкото разбирам бързо се ориентира в обстановката и встъпва в договор със седемте родови славянски обединения. Получава се така, че през 680 година те се договарят, като лятото на същата година, както аз казвам, са показали правилния  начин на действие на Византийците. Така че, през 681г. вече е имало договор, по който Византийците са плащали данък на Българите. Поради всички тези причини хороскопът на етноса се построява за 680г. 

След това се заех с ректификация на датата. Българите са с Асц. Козирог. Защо? Асц. за мен бе ясен от самото начало. Територията на държавата е типична за този знак. Тя е малка и на 40% е покрита с планини.